Rajzing Rajnke: Postojanje Jevrejskog kulturnog centra divno za Crnu Goru

Divno je što je u Crnoj Gori postoji ovakav Centar, koji okuplja ne samo Jevreje koji žive u Crnoj Gori i žive u njoj, već i sve ljude, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke tokom posjete Jevrejskom kulturnom centru u Budvi.

Ona je čestitala Vjerskoj zajednici Jevreja Crne Gore protekli praznik Hanuku i istorijsko otvaranje Jevrejskog kulturnog centra koje je upriličeno prošle sedmice u Budvi i koji je posvećen sjećanju na Ciliju i Petera Emilfrab.

Vrhovni rabin Crne Gore Ari Edelkopf zahvalio je ambasadorki na posjeti, poručujući da su zahvalni svim volenterima i donatorima na doprinosu koji su dali pri otvaranju Centra.

– Kao što Menora, zapaljena na Hanuku obasjava sve oko sebe, tako je i naš Zajednički kulturni centar svjetionik za sve stanovnike Crne Gore – naveo je Edelkopf koji je delegaciji Ambasade SAD-a čestitao predstojeće praznike.

Osim Edelkopfa u ime Vjerske zajednice Jevreja sastanku su prisustvovali budvanski rabin Liezer Erenfeld, Naum Emilfrab i tim kompanije Dukley Gardens.

Delegacija Ambasade SAD-a je, nakon obilaska Jevrejskog kulturnog centra, pozvana na ručak u restoran Šalom – prvi košerni restoran u Crnoj Gori.

– Uz divan košer ručak, gosti su se upoznali sa radom i obrazovnim, kulturnim i dobrotvornim programima Kulturnog centra. Upoznati su i sa aktivnostima koju Vjerska zajednica Jevreja pruža izbjeglicama koje su sada našle utočište u Crnoj Gori. Zahvaljujemo se našim uvaženim gostima na pažnji, podršci i divnom susretu – saopšteno je iz Vjerske zajednice Jevreja.

Foto: Vjerska zajednica Jevreja

NIKŠIĆ PROGNOZA