Problemi u pravosuđu zbog štrajka dijela zaposlenih u Pošti

Štrajk dijela radnika Pošte Crne Gore izazvao je probleme u svakodnevnom funkcionisanju brojnih institucija i stvorio probleme građanima, a posebno advokatima, koji su preko noći morali postati i poštari i moraju ići u sudove kako bi preuzimali potrebnu dokumentaciju.

Upitan da li im je štrajk poštara stvorio probleme, predsjednik Advokatske komore Crne Gore Danilo Mićović kaže za „Dan“ da su se već suočili sa problemom jer je rad Pošte minimalizovan, a oni ne mogu čekati više dana da im stignu određena rješenja.

– Na primjer, ja radim krivicu i ne mogu čekati nedjelju dana da mi se isporuči rješenje o pritvoru klijenta, iako rok za moju reakciju teče od dana dobijanja rješenja. Od mene klijent očekuje da reagujem promptno i samim tim ja moram svakog dana provjeravati poštu u samom sudu – kazao je Mićović.

Objašnjava da će sličan problem biti i sa aktima koja donose izvršitelji i notari, odnosno sa svim što treba da se isporuči strankama.

– U suštini, mi smo sami sebi postali poštari, jer ne možemo dozvoliti da čekamo dan, dva, nedjelju ili mjesec da nešto stigne. Pitam se samo šta će se desiti ako štrajk potraje. Sjetimo se, kada je bio štrajk advokata, posledice su trpjeli i građani, tako je i sad. Ne trpimo posledice samo mi, već i sva pravna i fizička lica i nadam se da će se uskoro naći rješenje za ovaj problem – rekao je Mićović.

Kako bismo saznali šta Pošta radi kako bi riješila problem, obratili smo se i njima. Oni su nam rekli da će se oglasiti saopštenjem za javnost i objasniti na koji način će biti riješeno i pitanje koje se odnosi na pošiljke. Međutim, u saopštenju koje su potom poslali nema ni riječi o rješavanju tog pitanja.

Istina, ono što su najavili može biti jednim dijelom rješavanje problema jer su kazali da je menadžment Pošte Crne Gore uputio poziv predstavnicima Jedinstvenog sindikata zaposlenih i Nove sindikalne organizacije za nastavak pregovora u petak. Naveli su i da ne odobravaju način na koji određeni dio zaposlenih zahtijeva povećanje zarada ne izvršavajući radne zadatke i podsjetili su da je Inspekcija rada ukazala da nijesu ispunjeni zakonski uslovi za početak štrajka.

Oko 500 zaposlenih u Pošti Crne Gore stupilo je 2. oktobra u generalni štrajk, uz poštovanje minimuma rada, zbog čega su pošte u zemlji ipak ostale otvorene.

– Tražimo povećanje plata 30 odsto za sve radnike, izuzev menadžmenta, i tražimo da se plati vrijeme provedeno u štrajku – saopštio je predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković.

Zarade zaposlenih nisu povećavane 12 godina, a prosječna plata šalterskih radnika i poštara je oko 540 eura. Prosječna neto zarada u Crnoj Gori u avgustu bila je 799 eura.

Asanović: Pošta da se šalje elektronskim putem

Advokat Nebojša Asanović ocijenio je u izjavi za „Dan“ se advokati nalaze u problemima zbog štrajka poštara jer se probijaju rokovi zbog kašnjenja isporuke obične pošte strankama.

– Zbog ovakve situacije, bilo bi dobro razmisliti da se pošta ubuduće upućuje elektronskim putem, čime bi se ovakvi i slični problemi izbjegli. Problem je slanje obične pošte jer se zbog kašnjenja isporuke pošte probijaju rokovi i time se suočavamo sa velikim problemima, a štetu, na kraju, trpe i sami građani. Takve probleme imaju i notari, sudski izvršitelji – istakao je Asanović.

Foto: Dan/Ivan Petrović

NIKŠIĆ PROGNOZA