„Povećanje zarada sudijama pozitivan iskorak ka boljim uslovima rada“

Povećanje zarada sudijama osnovnih sudova, koja u osnovi iznosi 1.179,00 eura, bilo je neophodno i nužno, zbog čega donošenje Zaključka Vlade Crne Gore sa današnje sjednice kojim su predložene izmjene zakona kojim se regulišu plate u osnovnim sudovima i osnovnim državnim tužilaštvima, pozdravljamo, saopšteno je iz podgoričkog Osnovnog suda. Ističe se da prepoznavanje značaja i obima rada sudija iz osnovne nadležnosti smatraju ozbiljnim iskorakom.

Osnovni sud u Podgorici, piše u saopštenju, svjedok je tereta koji nosi osnovna nadležnost.

Posebno ukazuju na značajno nezadovoljstvo sudija zaradama, zbog čega je održano i više sastanaka.

„U više navrata smo se obraćali i skretali pažnju na visinu zarade koja ni u kom smislu ne odgovara kako obimu posla, tako ni značaju funkcije sudije osnovnog suda i odgovornosti koju ta funkcija nosi. Posebno ukazujemo da sudije osnovnih sudova, osim osnovne zarade, nemaju mogućnost da ostvare dodatak na zaradu na ime prekovremenog rada koji obavljaju, a koji zakon ne prepoznaje“, piše u saopštenju koje potpisuje portparolka suda Ivana Blečić.

Sudije osnovnih sudova u Crnoj Gori su, dodaje se, prva karika pravosudnog sistema i najviše su opterećeni obimom posla, posao obavljaju u neadekvatnim uslovima za rad, suočavajući se svakodnevno sa različitim izazovima, ali bez obzira na navedeno, svojim radom najviše doprinose ostvarivanju efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa. 

„Današnji zaključak Vlade smatramo iskorakom države u pravcu istinskog prepoznavanja potreba sudija, a kod činjenice da je u minulom periodu došlo do povećanja zarada u skoro svim drugim sektorima (oblastima), te opšte poznate činjenice o rastu inflacije i troškova života, zbog čega je ovo povećanje bilo neophodno, u cilju zadovoljenja trenutnog nivoa potreba i životnog standarda u Crnoj Gori“, zaključuje se. 

Foto: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA