„Podnesene 22 prijave, falsifikuju i turske i američke diplome“

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u posljednjih pet mjeseci podnijelo je krivične prijave protiv 22 osobe zbog osnovane sumnje da su falsifikovala inostrane obrazovne isprave, što je daleko više nego u prethodnih nekoliko godina.

Ministarka Anđela Jakšić Stojanović, koja je na tu funkciju imenovana prije pola godine, najavila je formiranje međuresorne grupe koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu, za šta je Vlada prošle sedmice dala saglasnost.

Jakšić Stojanović je juče kazala za „Dan“ da je od 1. januara ove godine podneseno 18 krivičnih prijava zbog sumnje u validnost školskih diploma: pet zbog osnovane sumnje da su priložene lažne obrazovne isprave srednjih škola iz Srbije i BiH, devet srednjoškolskih diploma iz Turske, dvije za nivo osnovnog obrazovanja takođe iz Turske i još dvije za nivo visokog obrazovanja iz Velike Britanije i Amerike.

„U 2024. godini broj ukupno podnijetih zahtjeva za priznavanje obrazovne isprave nivoa visokog obrazovanja je 1.025, i to iz regiona 400 zahtjeva, a iz inostranstva gdje nije naše govorno područje 625 zahtjeva“, saopštila je Jakšić Stojanović.

Ona je dodala da je u 2023. godine završeno 1.526 zahtjeva za priznavanje obrazovne isprave sa područja regiona, dok su u narednu godinu prenijeta 122, koji su u postupku rješavanja.

„Najveći broj zahtjeva za priznavanje obrazovne isprave dolazi sa Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Kragujevcu, a kada su u pitanju privatne ustanove visokog obrazovanja, najveći broj zahtjeva potiče sa Univerziteta „MB“, Beograd, Univerziteta „Edukons“, Beograd; Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, Beograd, i Visoke medicinske škole strukovnih studija „Milutin Milanković“, Beograd. Kada su u pitanju obrazovne isprave stečene u Bosni i Hercegovini, imamo najveći broj zahtjeva za priznavanje obrazovnih isprava stečenih na Univerzitetu Istočno Sarajevo, Univerzitetu u Sarajevu i Nezavisnom univerzitetu Banjaluka (NUBL)“, kazala je Jakšić Stojanović.

Kako je podsjetila, Vlada je dala saglasnost za formiranje međuresorne radne grupe koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava stečenih na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.

„Primarni zadatak Radne grupe biće da predloži model provjere inostranih obrazovnih isprava o završenom srednjem i visokom obrazovanju stečenih na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu. Takođe, radna grupa će kroz saradnju sa poslodavcima, prvenstveno u javnom sektoru, obezbijediti provjeru obrazovnih isprava zaposlenih lica“, rekla je Jakšić Stojanović.

ODT nije dužno da ih obavijesti o ishodu

Na pitanje da li resor prosvjete ima povratne informacije iz Osnovnog državnog tužilaštva povodom podnesenih krivičnih prijava, odnosno koliko je ovih slučajeva do sada završilo na sudu, ministarka je odgovorila da im nije poznat epilog.

„Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nema informacije o epilogu krivičnih prijava koje je podnijelo, jer ODT nije u obavezi da nas povratno informiše o ishodu“, rekla je Jakšić Stojanović.

Pored predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, tu radnu grupu će činiti i predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva javne uprave, Uprave policije, Državnog tužilaštva, Uprave za inspekcijske poslove, Unije poslodavaca, Privredne komore i NVO– udruženje građana.

„Na ovaj način će ministarstvo i Vlada sistemskim pristupom stati na put zloupotrebama načina dobijanja obrazovnih isprava na svim nivoima obrazovanja i napraviti odlučan korak ka uspostavljanju adekvatnog mehanizma za prepoznavanje i vrednovanje obrazovanja“, poručila je Jakšić Stojanović.

Ona je dodala da će o sastavu tima i dinamica rada radne grupe javnost biti blagovremeno obaviještena.

Foto: Vlada Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA