Čilović: Podaci o broju rođenih djevojčica ohrabrujući

U Crnoj Gori je u 2023. godini rođeno 7.008 mališana. Razlika u broju rođenih dječaka (3.553) i djevojčica (3.455) najmanja je u posljednjih pet godina. 

Podaci Monstata pokazuju da se prošle godine rodilo 98 dječaka više nego djevojčica.

Prethodnih godina razlika je bila mnogo veća – 2022. u Crnoj Gori se rodio 221 dječak više, godinu ranije njih 263. Tokom 2020. rodio se 251 dječak više nego djevojčica, a 2019. čak 331.

Rebeka Čilović iz NVO Poligon za žensku izuzetnost – Sofija kaže za portal Adria da su najnoviji podaci ohrabrujući, ali da je slika sa terena i dalje sumorna.

Selektivni abortusi su, podsjeća, tema koja je potresala crnogorsko društvo godinama unazad i svrstala nas u red zemalja sa takozvane “crne liste” kada je riječ o ovoj problematici.

“Svjedočimo otvorenom jazu između polova i jednom novom trendu koji se zove “jurim muško” gdje žene koje ne smiju iz zdravstvenih razloga da rađaju više djece to čine. Pogodite zbog čega? – Pa zato što imaju dvije, tri ili više kćerki”, kaže Čilović.

Ona ocjenjuje da je fenomen selektivnih abortusa poprimio razmjere pandemije u našem društvu i da ćemo njegove posljedice gledati još dugo godina.

“Nošene mišlju da je nevladin sekror koristan jedino ako je istinski korektiv pojava u društvu, hrabro smo stale iza kampanje Nek se rodi zdravo i neka bude žensko“, ističe.

Ipak, pretenciozno je, kaže, ove ohrabrujuće podatake pripisivati njima.

“Ali je činjenica da se više, smjelije i odlučnije govori o negativnim posljedicama koje neminovno proizilaze iz selektivnih abortusa, nakon naše više nego uspješne kampanje. Naravno, sve akcije, komentari, milon pregleda, ispovijesti žena koje su nam se obraćale i koje i dalje to čine, dijeleći sa nama svoja iskustva, nijesu uspjela resorna ministarstva da “probude” i da se priključe našim naporima da na pravi način pomognemo u rješavanju ovog problema”, naglašava Čilović.

Zato su tužne, očekivale su više…

“Ali to nas neće usporiti da, naročito na sjeveru, emancipatorski djelujemo i “vičemo”: “Jednake šanse za sve” i da dočekamo dan kada će nam se i institucije pridružiti i zajedno sa nama graditi neku ženskiju Crnu Goru”, poručuje Čilović.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA