(VIDEO) Počeli radovi: Nikšić će imati Dom digitalne revolucije

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, predsjednici Opštine i Skupštine opštine Nikšić, Marko Kovačević i Nemanja Vuković, sa predstavnicima IPC Tehnopolis i Uprave za kapitalne projekte ozvaničili su danas početak radova na Domu digitalne revolucije.

Za potrebe te ustanove biće rekonstruisan dio Doma revolucije u centru Nikšića.

Za Dom digitalne revolucije Opština Nikšić ustupila je preko 900 metara kvadratnih u Domu revolucije, vrijednost radova je preko 700.000 eura, a rok za završetak je mart 2024. godine.

Ministarka Šćepanović je istakla zadovoljstvo što će stari objekat Doma revolucije, pored toga što je simbol naše prošlosti, dobiti priliku da postane i “ simbol moći inovacija, ne samo u graditeljskom i arhitektonskom pogledu, već i u pogledu funkcionalnosti“.

Kovačević je istakao da sinergija koju mogu da ostvare Opština Nikšić , Tehnopolois, Uprava kapitalnih investicija i Ministartsvo nauke može itekako da da rezultate tako što će grad pod Trebjesom u krajnjem dobiti jedan novi multifunkcioalni prostor za razvoj kreativne industrije i drugih inoativnih komercijalnih usluga.

“ Znamo da je pokojni Dugo Krivokapić govorio da nije čudo što se Dom revoilucije ovoliko gradi kada je naslonjen na Skadarsku ulicu. Tako da on je na neki način dugo vremena prestavljao i nikšićki Skadar na Bojani, a neka upravo ovaj Dom digitalne revolucije bude i ona mlada Gojkovica koju ćemo u taj Skadar na Bojani ugraditi i da ga konačno izgradimo do kraja“, rekao je između ostalog Kovačević.

Kovačević je najavio i da će do kraja ove sedmice početi radovi na gradnji Vatrogasnog doma.

„Što se tiče Doma revolucije očekujemo od Uprave kapitalnih investicija da vrlo brzo se raspiše tender za multifunkcionalnu salu koja će takođe biti jedan novi moderan prostor koji će moći da koristi i Tehnopolis i Dom digitalne revolucije i Opština i sve državne institucije za organizaciju brojnih događaja na najvećem mogućem nivou. Tako da zajedno radimo, stvaramo preduslove da se naš grad razvija. Svi znamo da kada se razvija Nikšić da se onda razvija i Crna Gora i to je ono na čemu zajedno želimo da radimo“, kazao je Kovačević.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković istakao je da je obaveza lokalne uprave da podrži svaku dobru inicijativu, da nađe način da uvaži kreativnost, energičnost, posvećenost radu, napor da se stvori nova vrijednost.

„U tom kontekstu, IPC Tehnopolis smo prepoznali kao istinskog prijatelja i partnera, koji više nego uspješno znanje i ambicije pretvara u bolje sjutra svih nas. Nesumnjivo će, u najkraćem mogućem roku, Dom digitalne revolucije postati dom dobrih ideja i istinskih stvaralaca — pojedinaca i kompanija spremnih i sposobnih da daju vlastiti pečat zajedničkim nastojanjima da, unapređujući lokalnu i nacionalnu infrastrukturu i ekonomiju, kvalitet života u Nikšiću i Crnoj Gori podignemo na veći nivo. Tehnopolis postaje centar kreativne industrije u Crnoj Gori, što svakako baca jedno novo, lijepo svjetlo i na naš grad, i pruža nam nove mogućnosti da mnoge stvari promijenimo nabolje“, kazao je Vuković.

 „Početak radova na izgradnji ovog Doma novi dokaz je da se do željenih rezultata najlakše i najbrže dolazi onda kada postoji puna sinergija u ciljevima i djelovanju svih relevantnih adresa. Siguran sam da ćemo, zajedno sa Tehnopolisom, Upravom za kapitalne projekte i Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja i ubuduće uspijevati da obradujemo naše građane realizacijom sličnih projekata, kao i da će se lista partnera kontinuirano širiti – šireći tako i mogućnosti da u vremenu pred nama dobijemo mnogo toga inovativnog i lijepog“, rekao je Vuković.

Početak radova zvanično je otvorio izvršni direktor IPC Tehnopolis Đorđije Malović koji je istakao da je cilj projekta da inovativnim pristupom, kreativnim i pomišljenim tetmanom postojećeg prostora, valorizacijom njegovih potencijala i opreme nastane jedan novi prostor za razvoj kreativne industrije kako u Nikšiću tako i u Crnoj Gori.

Maja Delić iz Uprave za kapitalne projekte govorila je o doasadpnjim investicija u okviru nikšićkog Doma revolucije.

U videu koji slijedi pogledajte kako će izgledati unutrašnjost Doma digitalne revolucije u Nikšiću:

Biljana Brašnjo

foto/video: RTNK

Dom digitalne revolucije-animacija/Tehnopolis

NIKŠIĆ PROGNOZA