Pavićević: Nedostaje kardiohirurga, u porastu oboljenja srčanih zalizaka

Direktor Centra za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore dr Srđan Pavićević kazao je da činjenica da smo u deficitu sa kardiohirurzima i da treba probuditi entuzijazam u mladim ljudima jer je za taj posao potrebna velika ljubav. Pavićević je u emisiji “Link” kazao je da sve više mladih koji imaju upale srčanih zalizaka, što svakao ne odgovara njihovim godinama, ali da je to situacija i svuda u svijetu.

Istakao je da je ranije dominirala kormarna patologija, znači iz hemične bolesti srca gdje su operacije bile bajpaseva i to je išlo na neki 70, 75 odsto, međutim, posljednjih par godina došlo je do promjena.

“Prvi razlog je što su kolege koje se bavi invazivnom kardiologijom, koji postavljaju stentove stvorili svoju rutinu i postali velemajstori u svom poslu, osvajaju taj prostor tako to da sve što mogu da rješavaju stentovima oni to rješavaju vrlo uspješno, a drugi razlog je porasla je ta patologija srčanih zalizaka”, istakao je Pavićević.

Kazao je da je čitava patologija pokrivena, i da se ne šalju pacijenti na operacije u inostranstvo.

“Veliko iznenađenje mi je bilo kada sam se vratio iz Italije i uvidio da su naši pacijenti bili u prosjeku 12 godina mlađi nego što je to prosjek bio u Italiji. Prosječan italijanski pacijent koji je operisao bajpaseve bio je star 68 godina, to je bilo u periodu 1998/2000. godine, a kada smo mi 2003. godine počeli ovdje da radimo prosječna starost našeg pacijenta bila je 56 godina”, objašljava Pavićević.

Danas je, ističe, medicina napredovala i stanje je manje više kao i u svijetu, imamo starije pacijente, kao i pacijente srednje dobi ali i mlade ljude.

Poručuje da je radni dan kardiohirurga veoma dinamičan i da je prije svega potrebno biti dobar čovjek da bi bili kardiohirurg.

Činjenica je, kako je kazao, da smo u deficitu sa kardihirurzima.

“Novac jeste jedan od motiva ali treba probuditi entuzijazam u mladim ljudima, idealizam, mi smo svi postali kardiohirurzi u naponu svog ideala.. potrebna je velika ljubav jer bez nje nema nijedne djelatnosti”, zaključio je Pavićević.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA