Pandemija završena, 25 medicinskih radnika ostalo bez posla

Pandemija koronavirusa je završena, a time i ugovori za 25 medicinskih tehničara i više higijeničarki u Domu zdravlja Podgorica. Oni kojima nijesu produženi ugovori, razočarani su, jer su, kažu, bili tu kad je bilo najteže. Nezadovoljni su i građani. S druge strane, direktor Doma zdravlja Danilo Jokić obećava – uskoro će biti oglašeni konkursi, te poziva one kojima su ugovori istekli, da se prijave, prenosi RTCG.

Danas je 25 medicinskih sestara i tehničara Doma zdravlja u Podgorici od te institucije dobilo mahanje – nijesu im produžili ugovore o radu. Dvije medicinske sestre, koje su portalu RTCG javile za ovaj problem, ali nijesu željele pred kamere, kažu da su svih 25 koleginica i kolega dali nemjerljiv doprinos tokom pandemije, radeći u Covid centru.

Kako navode, isti ti radnici, koji su brinuli o zdravlju građana i po 15 sati dnevno, sada su poslati na godišnji odmor do isteka ugovora.

Ovakve okolnosti potvrdio je i direktor podgoričkog Doma zdravlja, Danilo Jokić. No, navodi, riječ je o pravnim ograničenjima:

„Kako je proglašen kraj pandemije, prestala je potreba za produžavanjem ugovora tim ljudima i oni su apsolutno upoznati sa tim, jer i u njihovim rješenjima piše da su primljeni po osnovu Covid-a 19. Po sistematizaciji Doma zdravlja, mi nemamo upražnjen broj mjesta za sve te ljude, koji su većinom dokazani profesionalci“, naglašava Jokić.

A odlazak medicinskog kadra uvijek osjete građani. Poručuju da smo, kao društvo, onima koje smo nazivali herojima za vrijeme pandemije, prebrzo skinuli plašt.

Direktor Doma zdravlja, s druge strane, obećava da će dati sve od sebe da nađe rješenje, kako bi se oni kojima nije produžen ugovor, vratili na posao.

„Apelujem na njih još jednom da ne padaju pod uticaj tih plasiranih dezinformacija o dijeljenju otkaza, da prate konkurse, jer sigurno da ćemo veliki dio njih, prema aktu o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji angažovati i da je nama, naravno, na čast“, kaže Jokić.

Pandemija koronavirusa, na teži način, naučila nas je jednoj stvari – da zdravstvenih radnika nemamo dovoljno i da treba da smo srećni ako i dalje budemo imali kome da aplaudiramo.

Foto: Screenshot RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA