Opština raspisala konkurs za idejno rješenje: Grade obilježje dostojno junaka Mojkovačke bitke

Glavni gradski arhitekta iz Mojkovca raspisala je konkurs za idejno arhitektonsko rješenje Memorijalnog centra posvećenog mojkovačkoj bici na lokaciji Bojna njiva.

– Predmet idejnog arhitektonskog rješenja je izgradnja memorijalnog centra posvećenog mojkovačkoj bici za koju je utvrđena granica unutar katastarskih parcela br. 2289 i 2290 KO Lepenac u zahvatu prostorne razrade PUP-a „Mojkovac“, planirane površine 3.189,30 metara kvadratnih. Objekat Memorijalnog centra trebalo bi prije svega da bude mjesto sjećanja i iskazivanja pijeteta prema junacima Mojkovačke bitke, kao i mjesto koje simbolizuje njihovo iskonsko i intenzivno prisustvo u kolektivnom sjećanju i kao središte društvenog preobražaja; kao mjesto gdje bi lokalna zajednica mogla da se okuplja kako bi razgovarala i bavila se vitalnim društvenim i građanskim pitanjima našeg vremena – kazao je predsjednik Opštine Vesko Delić.

Na konkursu mogu učestvovati lica koja imaju prebivalište, odnosno sjedište na teritoriji Crne Gore, kao i lica sa sjedištem i prebivalištem na teritoriji druge države.

Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje memorijalnog centra je međunarodni, opšti, jednostepeni i anonimni. Izabran je i žiri u čijem sastavu su: dr Sonja Radović Jelovac, dipl. inž. arh, predsjednik i članovi Aleksandar Ašanin, master. arh. Tamara Marović, mr arh, dr Iskra Đurić, dipl. inž. arh, dr Grozdana Šišović, dipl. inž. arh, Aleksandra Vukićević, dipl. inž. pejz.arh i kao član Opštine Sonja Simeunović Vuković, dipl. inž.arh.

Predsjednik Opštine Vesko Delić rekao je da Mojkovac uvijek mora da se sjeća junaka slavne Mojkovačke bitke kojima se ponose ne samo građani ovog grada nego i čitave Crne Gore.

– Mojkovačka bitka je kruna junaštva naših predaka koja, nas potomke, obavezuje i podsjeća da svojim djelima budemo njihovi dosledni naslednici. Žrtva mojkovačkih junaka koji su svoje živote dali za spas svoje braće po junaštvu ne zaostaje iza Kosovske bitke. Mojkovačka bitka je ponos i Crne Gore i cijelog srpstva. Svako sjećanje na serdara Janka Vukotića i njegovu hrabru vojsku navodi nas na razmišljanje i preispitivanje: možemo li i mi sada biti toliko solidarni i požrtvovani koliko su oni mogli nekada? Pitanje na koje će, nadam se, vrijeme pred nama dati odgovore – istakao je Delić, dodajući da je obaveza sjećati se slavne prošlosti i istorije.

Predviđen je nagradni fond za idejno rješenje, po kojem će prvonagrađeni dobiti 10 hiljada eura, drugonagrađeni šest hiljada eura i trećenagrađeni tri i po hiljade eura.

Bitka koja je nadrasla prostor Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je prilikom nedavne posjete Mojkovcu saopštio da snažno pozdravlja ideju svih koji danas upravljaju Opštinom Mojkovac da se na Bojnoj njivi izgradi memorijalni centar posvećen junacima Mojkovačke bitke.

– Ne samo što se tako obilježava jedno veliko djelo koje su napravili naši preci, nego se prosto ponuda Mojkovca povećava, a nemam nikakve dileme i čvrsto sam uvjeren da ćemo sredstva za taj memorijalni centar vrlo lako obezbijediti. Ova bitka je nadrasla prostor Crne Gore, bila je značajna i za Srbiju, pogotovo što je to bila odbrana odstupnice srpske vojske prema Albaniji, tako da će naši prijatelji, zajedno sa nama, koji drže i do te bitke i do tradicije Crne Gore svakako učestvovati i imaćemo jednu sjajnu ponudu na ovom prostoru – rekao je Mandić u Mojkovcu.

Foto: Privatna arhiva

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA