Nikšić: Protiv aktivistkinje Ecopatriotizma podnesena prekršajna prijava

Aktivistkinja Ecopatriotizma Ivana Čogurić od nikšićke Komunalne policije dobila je prekršajnu prijavu. Čogurić je nedavno sa mještanima Kličeva i aktivistkinjom Ecopatriotizma Elidom Adrović kupila otpad sa lokaliteta kulturno- istorijskog spomenika Carev most. 

Prikupljeni otpad aktivistkinje su potom odložile ispred prostorija Komunalne policije Nikšić i, kako navode iz Ecopatriotizma,  u ime ustavnog prava izvele protestni performans “Ništa lično” kojim su poslale poruku “da više neće da trpe nemar i nerad lokalne uprave grada pod Trebjesom i ukazale pasivnost od strane DOO Komunalno Nikšić koje neobavljanjem svojih radnih zadataka krši zakon i ustavno pravo građana Nikšića na zdravu životnu sredinu”. 

“Protestnom performansu su prethodila tri Pro(testa) kojima su građani Nikšića i ekološke aktivistkinje pokušavali i na taj način da stupe u kontakt sam lokalnom upravom koja već neko vrijeme ćuti i koja je nakon prvog Pro(test)a obećala da će Komunalna policija patrolirati duž korita rijeke Gračanice i na lokalitetu Carevog mosta sa ciljem da uhvate počinioce koji nesavjesnim potstupcima krše zakon i zagađuju životnu sredinu. Drugo obećanje koje je stiglo sa adrese Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj ukazivalo je na to da će Komunalno preduzeće obavljati svoje radne zadatke i održavati prirodnje ljepote Nikšića čistim i očuvanim. Da se date riječi ne poklapaju sa stanjem na terenu svjedoče brojne deponije koje svakog dana u sve većem broju uzurpiraju javne površine. Kao slobodna građanka koja se svakog dana bori za zdravu životnu sredinu, Ivana Čogurić je iznenađena postupkom Komunalne policije, koje je ovim neprijatnim gestom jasno poslala poruku da će se kazniti oni koji se bore za ustavna prava ali ne i oni koji ih krše”,saopštili su iz Ecopatriotizma. 

Navode i da su na prvom Pro(test)u Sekretarijat za komunalne i saobraćajne poslove i Komunalna policija Nikšić su iz prve ruke informisani od strane mještana da DOO Komunalno Nikšić ilegalno odlaže otpad u blizini korita rijeke Gračanice.

“Pored navedenog, brojne su prijave koje su mještani gračaničkog kraja podnosili protiv ovog Komunalnog preduzeća, protiv kojeg se još uvijek nije podnijela krivična prijava, iako su mještani na samomo protestu precizirali tačnu lokaciju na kojoj pomenuto preduzeće ilegalno odlaže otpad. Tokom uručivanja zapisnika aktivistkinji Ivani Čogurić saopšteno je da će u roku od osam dana dobiti dokumentaciju o zakonskim rokovima podnošenja žalbe i visne prekršajnih troškova u iznosu od 500eura te i da je na njoj da odluči da li će navedene troškove platiti ili će cjelokupnu situaciju preusmjetiti na konačnu sudsku odluku”,navode iz organizacije i napominju da je Čogurić krajem jula kontaktirala načelnika Komunalne policije, Veselina Čurovića, tražila sastanak i ponudila saradnju kako bi zajedničkim snagama unaprijedili komunalnu sliku grada pod Trebjesom, ali da do sastanka nije došlo.

foto:Ecopatriotizam

NIKŠIĆ PROGNOZA