Neozbiljnost i nepažnja krivci za nezgode u planinama

Ljeto po pravilu donosi toplo i sunčano vrijeme što je jedan od osnovnih preduslova za kretanje u planinu. Ipak, svjedoci smo da GSS svake godine ima pune ruke posla u spašavanju i pronalaženju turista, koji zalutaju na našim planinama. Dešavaju se i smrtni slučajevi, a poslednji je bio na Durmitoru prije desetak dana kada je poginuo državljanin Holandije. Razgovarali smo sa pripadnicima GSS-a i pitali zbog čega se nezgode i nesreće najčešće dešavaju u planinama.

Lijep i primamljiv za posjetioce, ali isto tako nepredvidljiv i surov. Durmitor pokaže zube svakom, ko mu sa poštovanjem ne priđe.

Sa prevoja Sedlo kreće najveći broj planinarskih tura. Avanturisti kreću u osvajanje durmitorskih vrhova. Uprkos brojnim upozorenjima ima i onih koji nepripremljeni kreću u planinu.

  • „Nijesam pripremljena, ali sam provjerila vremensku prognozu. Trebalo bi da bude oblačno i hladno, pa sam se slojevito obukla“, kazala je turistkinja iz Sjedinjenih Američkih Država.
  • „Provjerio sam vremensku prognozu i nisam očekivao vjetar. Pripremljen sam za to, ali nisam svjestan opsanosti u planini“, kazao je turista iz Mađarske.


Ko ne poštuje planinu, često upradne u nevolju, a Nerijetko se desi da turisti ne ispoštuju ni one koje pozovu u pomoć. Tako su prethodne sedmice u toku noći pripadnici GSS tražili državljanku Izraela koja se izgubila u rejonu Međeda, pa napustila mjesto odakle je uputila poziv u pomoć.

„Do četiri sata je nijesmo pronašli. Ona se ujutru javila oko sedam sati javila da je živa i zdrava došla u Žabljak. Ovim putem apelujem na sve ljude, koji idu u Durmitor, u planinu, da kada upute poziv za pomoć da se ne pomjeraju sa mjesta, već da ostanu gdje jesu. Tako otežavaju samu akciju spašavanja“, kazao je  Goran Grbović iz GSS Žabljak.

A za nezgode u planini najčešće su odgovorna tri razloga.

„Neozbiljnost, neznanje i nepažnja. Najveći broj slučajeva dešava se iz neozbiljnosti, što znači, da, i ako zna neka pravila u planini on ih ne poštuje“, kaže  Željko Loncović, načelnik GSS Crne Gore.

Da bi se unaprijedila bezbjednost u planini, potrebno je, između ostalog postaviti sajle na određenim lokacijama, obnoviti postojeće, ali i stalno edukovati posjetioce.

Statistika kaže da najviše poziva u pomoć upute strani turisti, preko 95 procenata.

Nažalost, događaju se i tragični ishodi, a poslednji je prije desetak dana, kada je državljanin Holadnije poginuo na Durmitoru.

Foto: Screenshot TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA