MUP: Ispunjene sve obaveze iz potpoglavlja civilna zaštita

Crna Gora je ispunila sve obaveze iz potpoglavlja civilna zaštita, u okviru pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, saopšteno je na sastanku generalnih direktora za civilnu zaštitu članica Mehanizma civilne zaštite Evropske unije (EU).

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kazali su da je sastanak održan u okviru Belgijskog predsjedavanja Savjetom EU, i da su mu prisustvovali generalni direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović i načelnik Područne jedinice Podgorica, Vojin Vojinović.

„Na sastanku je konstatovano da je Crna Gora među prvima dostavila obuhvatan Izvještaj u skladu sa članom 6 Odluke 1313 i ispunila sve obaveze koje proističu iz pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina, odnosno potpoglavlja civilna zaštita“, navodi se u saopštenju.

Bešović je istakao da su u prethodnom periodu sačinjena veoma važna dokumenta – Nacionalna procjena rizika od katastrofa i Nacionalna procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa.

On je zahvalio Evropskoj komisiji – DG ECHO na finansijskoj podršci prilikom izrade tih strateških dokumenata i kazao da će MUP nastaviti sa apliciranjem za dostupna finansijska sredstva kroz instrumente koji su na raspolaganju.

Bešović je naveo da je u toku izrada Nacionalne strategije za smanjenje rizika od katastrofa za period od 2025. do 2030. godine.

On je dodao da će Crna Gora biti domaćin Evropskom forumu za smanjenje rizika od katastrofa, u novembru ove godine.

„Na sastanku je bilo riječi i o pokretanju procesa refome Mehanizma civilne zaštite EU uslovljene dešavanjima u Ukrajini i Pojasu Gaze i budućnosti Koordinacionog Centra za odgovor na vanredne situacije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se na sastanku razgovaralo o saradnji dva ključna aktera za krizni menadžment NATO-a i Mehanizma civilne zaštite EU, o razvoju novih scenarija koji se odnose na nove bezbjednosne rizike i uključivanje građana, volontera, nevladinog i privatnog sektora u pružanje podrške pri mogućem izbijanju krize u Evropi.

Foto: MUP Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA