Mitrović: Nema izgradnje bez ugradnje

Direkcija za saobraćaj mora pod hitno da raspiše novi poziv za izbor izvođača završnih radova na rekonstrukciji puta Pljevlja-Metaljka, dionice od Dajevića Hana do sela Krće, sa novom procjenom vrijednosti poručio je u izjavi za Portal RTCG predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović.

Uprava za saobraćaj prije dva dana, po drugi put je poništila tender jer na javni poziv, u predviđenom roku nijedna firma nije dostavila ponudu. Prvi tender poništen je prošlog mjeseca. Razlozi su isti.

Procijenjena vrijednost radova je 1,24 miliona eura, ali Mitrović kaže da je ta cifra neadekvatna.

“Niko se nije javio zbog niske cijene, vrlo vjerovatno. Novi poziv se mora raspisati kako se ne bi kasnilo sa realizacijom za građane Pljevalja i tog dijela Crne Gore veoma značajnog projekta”, naveo je Mitrović.

Kazao je da je u pitanju nerad, vrlo loša procjena i odugovlačenje procesa, što ide na štetu građana.

Podsjetio je da se na pravcu Vrulja-Mijakovići već dugo radovi ne izvode i svi rokovi su probijeni.

„Uglavnom, nema izgradnje bez ugradnje“, poručio je Mitrović.

Rekonstrukcija te dionice regionalnog puta Uprava za saobraćaj potpisala je 26. maja 2019. sa preduzećem “Crnagoraput”. Vrijednost ugovora je 12.097.955 eura sa PDV-om.

Dužina trase je 16,3 kilometara, a rok izvođenja radova bio je 540 dana od dana uvođenja izvođača u posao, pa je put trebalo da bude završen prije skoro tri godine.

Prema razlozima za poništenje postupka, kandidat/ponuđač može da izjavi žalbu protiv te odluke Komisiji za zaštitu prava u roku od deset dana, od dana objavljivanja odluke.

Situacija na putnom pravcu Pljevlja-Metaljka, na dionici od Boljanića do Metaljke, iz dana u dan sve je kritičnija, ali se to stanje, očito još dugo neće promijeniti.

U Izvještaju o realizaciji programa izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori za 2022. godinu, koji je usvojila Vlada Crne Gore u maju, najavljeno je da će država raskinuti ugovor sa firmom koja je trebalo da uradi projekat druge faze rekonstrukcije puta Pljevlja-Čajniče, dionice od mjesta Baljenovac do Metaljke, sela na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Ugovor će biti raskinut jer, kako su naveli u tom dokumentu “nije ispoštovana dinamika realizacije ugovora za projektovanje zaključenog sa firmom Interprojekt d.o.o iz Podgorice”.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA