Udžbenici nijesu za kontejner

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u saradnji sa preduzećem Deponija i Udruženjem Roditelji organizovalo je akciju recikliranja udžbenika i svesaka u svim osnovnim školama. Učenici su u petak donosili knjige koje će se reciklirati, a to su mogli uraditi i danas nakon čega će zaposleni u Deponiji obići škole i preuzimati materijal. Plan je, kako je kazala Vesna Milović, pomoćnica direktora Deponije, da obiđu sve škole u Centralnoj regiji, dok će u Južnoj i Sjevernoj posjetiti gradske škole.

– Ponosni smo što je Ministarstvo prosvjete u nama prepoznalo saradnika na ovom projektu uzimajući u obzir činjenicu da smo gradsko preduzeće, a da preuzimamo obavezu obilaska svih prijavljenih škola čija brojka je preko stotinu. Tehnički sektor se bavi izradom operativnog plana kako bi na što brži i efikasniji način obišli škole. Nakon toga ćemo ostvariti kontakt sa predstavnicima škola i krenuti u prikupljanje udžbenika i svesaka. Maksimalnim angažovanje zaposlenih i mehanizacije uspjećemo da sve planirano sprovedemo u djelo, a da ne trpi redovni tehnološki proces – kaže Milović.

Ona ističe da ovom akcijom žele da pokažu da sistemskim i organizovanim djelovanjem možemo da učinimo mnogo kad je u pitanju edukacija mladih generacija, podizanje ekološke svijesti, uticaj na smanjenje potrošnje dragocjenih resursa, kao i značaj očuvanja i zaštite životne sredine.

– Cilj nam je da ne dozvolimo da udžbenici i sveske završe u posudama sa komunalnim otpadom. Imajući u vidu da je recikliranje jedan od najefikasnijih načina za smanjenje otpada ova inicijativa je izuzetno važna, jer će se na ovaj način akumulirane količine udžbenika i svesaka odložiti na pravo mjesto, a to je Deponija. Sve prikupljene količine biće sortirane i presovane na pravilan način – kaže Milović.

foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA