Milatović: Gusinje stremi ka valorizaciji svojih turističkih potencijala

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je građankama i građanima Gusinja, predsjednici opštine Aneli Čekić, predsjedniku Skupštine Opštine Bujaru Hasanđekaju i gradskim odbornicima Dan opštine.

„Vrijednosni temelji opštine Gusinje istovjetni su onima na kojima se gradila država Crna Gora. Pobjedom antifašističkih snaga, predvođenih Petom proleterskom brigadom odbranjena je sloboda stanovnika tog kraja i dat veliki doprinos ukupnoj Narodnooslobodilačkoj borbi, ali i razvoju savremene evropske perspektive naše države. Gusinje je nerijetko bilo mjesto susreta različitih kultura, koje su uvijek pronalazile model za koegzistenciju, time stvarajući autentični multikulturalni i multietnički ambijent, ali i prepoznatljivost ovog kraja po gostoprimstvu i srdačnosti za sve koji dolaze“, naveo je Milatović.

On je kazao da je kroz istoriju ova opština bila mjesto izrazitog ekonomskog potencijala, još od karavanske trase koja je spajala Skoplje i Dubrovnik, a prolazila kroz Gusinje. Uz to, zavidan broj trgovaca i zanatlija u XX vijeku govori o preduzetničkoj niti utkanoj u mentalitet ovog mjesta.

„Raduje što, od obnavljanja statusa opštine, Gusinje stremi ka valorizaciji svojih turističkih potencijala čime značajan doprinos daju infrastrukturni projekti koji omogućavaju prekograničnu ekonomsku saradnju. U tim stremljenjima, bitno je istaći Prokletije, koje sve više postaju jedan od centara ekoturizma u našoj zemlji. Vodna i šumska bogatstva i plodna zemlja ovog kraja predstavljaju osnov za razvoj turizma, poljoprivrede, energetike i od ključnog su značaja za razvoj Gusinja i ostanak ljudi u ovom kraju“, poručio je Milatović.

On je zaključio da vjeruje da je, kroz saradnju institucije Predsjednika Crne Gore, izvršne vlasti, lokalne samouprave, i uz angažovanje dijaspore moguće ostvariti ciljeve oživljavanja ekonomske aktivnosti u Gusinju.

Foto: Predsjednik.me

NIKŠIĆ PROGNOZA