Nova knjiga “Građani posmatraju policiju”

Savjet za građansku kontrolu rada policije i Udruženje pravnika Crne Gore zajednički su objavili knjigu “Građani posmatraju policiju” čiji su autori Aleksandar Saša Zeković, Zorana Baćović i Zoran Čelebić.

“Sintetizovano je djelovanje građanskog nadzora nad radom policije u Crnoj Gori u 2019. godini kojim se identifikuju kršenja odnosno poštovanja ljudskih prava od strane policije, uključujući i kontekst u kojem se sve to dešavalo. Uz sve ono što već dokumentuju i objavljuju druga državna tijela i institucije, nevladine organizacije za ljudska prava i mediji, izdavači su uvjereni da se na dati način doprinosi sveobuhvatnijem dokumentovanju i unaprijeđenju prakse ljudskih prava i razmatranju istorije policijskog zlostavljanja i (ne)profesionalizma u Crnoj Gori”, navodi Savjet.

Kako su dodali, cilj je da oni koji odlučuju u Skupštini, Vladi i Upravi policije Crne Gore razumiju iskustvo iz prethodnih godina za stvaranje nove kulture ljudskih prava u policijskoj organizaciji.

“Policijski službenici koji razumiju ljudska prava i primjenjuju svoja ovlašćenja u skladu sa ljudskim pravima itekako su značajni za razvoj i napredak svakog društva”, ističe se u saopštenju.

Knjiga je izašla u sklopu biblioteke “Istorija ljudskih prava u Crnoj Gori i policija” čiji je urednik prof.dr Branislav Radulović.

Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije

NIKŠIĆ PROGNOZA