Mijač tužio FSCG: Traži 1,4 miliona zbog kršenja ugovora o prenosu

Kompanija „Savana Commercial Retail“, u vlasništvu biznismena Veselina Mijača, potražuje 1,4 miliona eura od Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) na ime jednostrano raskinutog ugovora o pravima prenosa utakmica Prve fudbalske lige i Kupa Crne Gore, koji je, prema tvrdnjama te kompanije, upravo prekršila crnogorska kuća fudbala.

Sudija Mladen Grdinić je stranke pitao da li postoji mogućnost za medijaciju, odnosno mirno rešavanje spora, međutim, iz FSCG su istakli da su ti pregovori vođeni, te da je „Savana“ pred sami potpis odustala od prethodnog dogovora.

Naime, Mijačeva kompanija smatra da je Savez prekršio ugovor tako što je bez njihove saglasnosti dozvolio trećim licima prenos utakmica domaćih fudbalskih takmičenja, te im pričinio materijalnu štetu i narušio ugled u poslovnom svijetu. Ugovorom je bilo predviđeno da na svim prenosnim sistemima „Savana“ ima ekskluzivno pravo, a da FSCG ima pravo „prenosa uživo“ isključivo uz pismenu saglasnost kompanije.

– Savana i Fudbalski savez Crne Gore zaključili su Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji od 29. jula 2021. kojim su precizno regulisana međusobna prava i obaveze u vezi sa ustupanjem ekskluzivnog prava na prenos i emitovanje svih utakmica Prve lige Crne Gore i KUP-a Crne Gore, uključujući i ekskluzivno pravo na sublicenciranje svih utakmica – navodi su ugovora između ovih subjekata.

Pravni zastupnici „Savane“ tvrde i da je za ovaj posao kompanija bila u obavezi da FSCG plati 1.365.000 eura, te da su do raskida uplatili tri rate od po 68.818 eura, kao i da je FSCG prekršio ugovor, tako što je u septembru te godine potpisao ugovor sa kompanijom „Fittugedr“ koja je prikupljala statističke podatke, sa utakmica i treninga iz Lige i Kupa Crne Gore, i ta prava, koja po ugovoru ekskluzivno pripadaju „Savani“, proda kao data i beting prava drugima.

Iz Saveza ovo poriču, navodeći da se ta kompanija bavi isključivo statistikom, da podatke ne prosleđuje kladionicama, kao i da su uplaćene svega dvije rate. Savez takođe ističe i da je nakon dvije uplaćene rate bilo jasno da „Savana“ nije u mogućnosti da izvrši pravo prenosa utakmica, iako su za taj posao ponudili oko pet hiljada eura više, nego što je za prava prenosa crnogorskih fudbalskih utakmica nudila „Arenasport“ koja je jedna od lidera u regionu za prenos sportskih takmičenja.

– Savez je na svojoj zvaničnoj stranici bez saglasnosti, postavljao utakmice tokom cijele sezone 2021/2022. i na taj način omogućio pravnom licu TV MNE Sport da bez saglasnosti tužioca prenosi utakmice, ostvaruje prihod od marketinga i reklame, što je direktno dovelo do onemogućavanja ostvarivanja prihoda tužioca – stoji u tužbi „Savane“ u kojoj se po osnovu naknade nematerijalne štete, povrede poslovnog ugleda kompanije, potražuje iznos od 600.000 eura – ističu zastupnici „Savane“.

„Savana“ traži i 700.000 eura na ime materijalne štete, koja je prouzrokovana odustajanjem od ugovora o prenosu od renomirane kompanije „Genius Sport“ iz Londona, iz razloga što su prava koja su bila predmet ustupanja prethodno opisanim kršenjem ugovora od strane FSCG bila omogućena za korišćenje drugim licima, čime bi izgubili pravo na dalju prodaju i sticanje zarade. Mijačeva kompanija takođe potražuje i povraćaj uplaćenih sredstava na osnovu rata koje su uplaćene za vrijeme trajanja ugovora.

Naloženo vještačenje, svjedočiće i Mijač

​Sudija Grdinić je na zahtjev kompanije „Savana“ naložio vještačenje po vještaku ekonomsko-finansijske struke, koji bi trebalo da utvrdi konačan iznos potraživanja, kao i da li je plaćanje u toku trajanja ugovora vršeno u skladu sa istim. Za vještaka je predložen Jovan Varajić. Takođe, za svjedoke u sporu predloženi su osnivač i izvršni direktor kompanije „Savana“ Veselin Mijač, kao i nekadašnji izvršni direktor Miloš Jovanović, te jedan od zaposlenih Novak Novaković. FSCG je kao svjedoka predložio Branka Latinovića, koji je ispred Saveza bio učesnik pregovora o sporazumu.

Foto: Dan/Srđan Boljević

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA