Menadžment RTCG: Pukla cijev grijanja, problem riješen za 20 minuta

Istina je da je pukla cijev grijanja u Programskom arhivu Radio i Televizije Crne Gore i taj problem je riješen u roku od 20 minuta, pri čemu nije uništen nijedan dokument, niti bilo što iz te prostorije – kazali su iz menadžmenta Radio Televizije Crne Gore povodom apela pet smijenjenih rukovodilaca zbog navodnog uništavanja audio-vizuelne građe.

Tvrde da je u pitanju još jedan pokušaj konstruisanja afere.

– Žao nam je što grupica ljudi koji su bili rukovodioci u vrijeme posrnuća RTCG, ne želi da se pomiri sa činjenicom da nijesu više u poziciji da odlučuju i nastavljaju sa urušavanjem Javnog servisa. Decenijama ništa nije rađeno da se sačuva i digitalizuje audio-vizuelna baština i upravo novi menadžment od prvog dana radi na spašavanju arhiva, kao jednog od najvećih kulturnih blaga Crne Gore. Ovakve stvari se dešavaju zbog onoga što smo naslijedili i zatekli, i zato je i došlo do smjena – navodi se u reagovanju.

Dosta materijala je, kako dodaju, izmješteno da bi bilo sačuvano, a sve zbog zbog nemara prethodnog rukovodstva.

– O tome kako su bili zabrinuti za arhivu pokazuje i slučaj nedovršenog filma Živka Nikolića, a koji smo slučajno našli u jednom ćošku gdje je godinama kupio prašinu. Modernizovan je i pravilnik koji uređuje ovu oblast. Do sada posao nije završen, jer su tenderi raspisivani na osnovu materijala koji su kolege ostavile, a za koji se ispostavilo da je neprecizan – navodi se u reagovanju.

Ističu da „od prvog dana novi menadžment rješava ovo pitanje“.

– Osim materijala Živka Nikolića, po hodnicima i podovima smo nalazili razne kasete i materijale. Iduće sedmice RTCG je domaćin regionalnog skupa o digatilzaciji TV arhiva što dovoljno govori o tome kako se ophodimo prema kulturnom blagu Crne Gore, a takođe, u toku je tender za digitalizovanje arhiva – zaključili su iz menadžmenta RTCG.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA