„Menadžment ne razumije važnost arhiva“

U saopštenju koje potpisuje grupa zaposlenih RTCG-a Snežana Rakonjac, Tanja Šuković, Srđan Čović, Nataša Baranin i Vesna Terić navodi se da je povod za njihovo reagovanje bio apokaliptični prizor poplavljenog Arhiva TVCG, kako su naveli – svojevrsne memorije i ove kuće i države Crne Gore.

„Odgovor menadžmenta bio je prilika da nam još jednom nacrtaju mete, izreknu neistine na naš račun i pokušaju diskreditaciju našeg višedecenijskog rada u RTCG. Generalni direktor otišao je korak dalje i zablistao ponovo u onom u čemu je inače dokazani pregalac – hajkanje, brljanje i olajavanje, i to posredstvom društvenih mreža. Jeftinom zamjenom teza, pod “firmom” da je on štiti, a mi napadamo, prebacuje fokus na našu cijenjenu koleginicu Jelenu Dukaj, na koju nijesmo ni pomislili, a kamoli pomenuli je i čije odgovornosti u svemu ovom NEMA“, navode u reagovanju.

Sve, prema njihovim riječima, već viđeno i poznato.

„Gospodine Raoniću, odgovornost je isključivo Vaša. Razumljivo je da Vi ne možete imati isti odnos prema ugroženom blagu neprocjenjive vrijednosti, kakav imamo mi. Vi ste u ovoj kući “jučerašnji”, a mi ponosni na sve ono što smo ostavili u TV Arhivu – bilo kao utemeljivači, bilo kao višedecenijski autori. Nepremostiva je razlika između onih koji nešto grade i osnivaju i onih koji to ruše i razgrađuju“, ističu u reagovanju.

Podsjećaju da je prije tri dana obilježeno 59 godina Televizije Crne Gore i 79 godina nacionalnog Radija.

„Dvojica govornika na toj svečanosti, zacijelo su oni taj Menadžment što je potpisao reagovanje na naš apel, u poplavljenoj Arhivi Javnog servisa zajednički imaju ukupno 0 (nula) autorskih ostvarenja. Otuda naš različit doživljaj i reakcije na potop.

Tzv. Menadžment, u ovoj priči, potpuno je nebitan jer je samo poslužio da depersonalizuje odgovornost konkretne osobe. Zato, umjesto polemike sa formalnim potpisnikom reagovanja, konstatovaćemo kako je “majstor slučaj” uredio da poplava u Arhivu savršeno simbolično odslika stanje u cijeloj kući.
„Bluz mutne vode“ i u toj pjesmi poruku: “Svašta se rodi u mutnoj vodi“, davno je ispjevao Đorđe Balašević. Mi mirno čekamo da se razbistri i povuče. Ne samo voda“, zaključuju u reagovanju.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA