„Krovovi terminalnih zgrada na aerodromima prokišnjavaju u kontinuitetu od 2006. godine“

Iako mjesecima državni čelnici najavljuju da smo spremni za rekordnu sezonu, jučerašnja poplava u aerodromskoj zgradi u Tivtu pokazala je da baš i nijesmo. U špicu sezone, prvog dana jula, turisti su zbog poplave u zgradi Aerodroma, uzrokovanom jakom kišom, morali da obilaze kofe pune vode u poplavljenim hodnicima.

Na pitanje Pobjede kakvu poruku na ovaj način šaljemo turistima koji prilikom prvog susreta sa Crnom Gorom moraju da se kvase i to u samoj aerodromskoj zgradi, gdje prokišnjava krov, turistički poslenik i suvlasnik hotela ,,Splendid“ u Bečićima Žarko Radulović odgovara da su „aerodromi zastiđe“ i da se „turisti stalno žale“.

„Ja sam to više puta rekao i sada ponavljam – aerodromi su zastiđe i nemam komentara. Zastiđe po svakom pitanju, od menadžmenta preko opreme do procedura. Imamo stalne žalbe od naših gostiju, što zbog čekanja, što zbog neuslovnog prostora, ljeti nerashlađenog, zimi neugrijanog koje prokišnjava, a posebno što se tokom ovakvih dana kvase od aviona do zgrade i obratno“, kategoričan je Radulović.

Ovakva situacija sa aerodromima traje godinama, što, kako je naveo, negativno utiče na turizam, a smatra da kako koji menadžment dođe, da je situacija sve lošija. Sve i da država konačno odluči da li namjerava da nastavi sama da upravlja ovim važnim resursom ili da ga da na koncesiju, skeptičan je da bi se bilo ko ozbiljan u ovom trenutku toga prihvatio.

„Prvo i osnovno, treba da riješe hidroizolaciju tih zgrada gdje borave turisti, a u ovakvom stanju teško da će se neko naći da uđe u taj projekat. Možda neki mešetari da bi pokušali da urade nešto na brzinu, ali čisto sumnjam da postoji neko ozbiljan koji ima viziju i koji bi to dugoročno radio“, smatra Radulović.

Pobjedi je iz Aerodroma Crne Gore juče rečeno da taj problem nije od juče.

„Krovovi terminalnih zgrada na aerodromima u Podgorici i Tivtu prokišnjavaju u kontinuitetu od 2006. godine“, kazali su Pobjedi iz ACG, upitani da prokomentarišu jučerašnju situaciju u Tivtu, dodajući da je sanacija u toku u Podgorici, a da za Tivat očekuju potpisivanje ugovora sa izvođačem.

Ukazuju da su više puta saopštavali da rješavanje infrastrukturnih nedostataka planiraju u uslovima neizvjesnog konačnog nosioca razvoja, odnosno čekanja na odluku da li će država nastaviti da brine o ovom resursu ili će dati aerodrome pod koncesiju.

„Aerodromi Crne Gore su u stanju da sigurno i bezbjedno opsluže sve potrebe nadolazećeg saobraćaja, uz ograničenja u kvalitetu usluge koja su direktno uslovljena stanjem infrastrukture. Sistemska infrastrukturna ulaganja traže određenje vlasnika po pitanju nosioca razvoja“, kazali su Pobjedi iz ove kompanije.

Nedavno je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao da smatra da bi tivatski aerodrom trebalo dati pod koncesiju, a podgorički zadržati pod kontrolom države. Iako je tender za davanje aerodroma u koncesiju raspisan prije pet godina tokom vlade Duška Markovića, i pored brojnih izjava da bi se konačno trebalo odlučiti za jednu ili drugu opciju, posljednje dvije vlade o ovom pitanju nijesu odlučivale. Za to vrijeme, već godinama problematična infrastruktura, nastavlja da propada.

Izvor: Pobjeda

Foto: Printscreen Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA