Kotorski nautičari proslavili 70 godina mature

Uspješna generacija kotorskih nautičara iz 1953. godine Srednje pomorske škole Kotor, proslavila je značajan jubilej – 70 godina mature.

Slavlje je upriličeno ispred kafane “Dojmi”, gdje se od 34, okupilo četiri maturanta, pomorski kapetani Mihailo Ognjenović iz Risna, Dušan Savić iz Đenovića, Boro Martinović, koji je tim povodom doputovao iz Rijeke, te Marko Vuksanović iz Tivta.

Opravdano su bili odsutni Sava Ivanović iz Kotora i Đoko Njirić iz Rijeke.

Slavljenici su se tom prilikom prisjetili doživljaja tokom dugogodišnjih uspješnih pomorskih karijera na domaćim i inostranim kompanijama, te evocirali uspomene na školske dane i događaje kojih je bilo mnogo, a koji su ostali zapisani u domaćim i svjetskim publikacijama.

“Srećni smo što je prošlo 70 godina od maturske zrelosti, a tužni što svaki susret broji sve manje prisutnih. Ovo je izuzetno uspješna generacija uglednih ljudi. Postali su zapovjednici brodova, predstavljali kako Pomorsku školu, tako i državu u svijetu i održavali dobre odnose sa Maticom”, kazao je Ognjenović.

Posebno iznenađenje upriličila je Turistička organizacija (TO) Kotor, koja je uz tortu i šampanjac, slavljenike iznenadila i pjesmom klape “Kastel Nuovo”, a dobro zdravlje poželio im je direktor Jovan Ristić. 
 
Da se lijepo podsjetiti starih vremena, kazao je Dušan Savić, koji je cijeli svoj radni vijek navigavao na brodovima Jugooceanije.

“Počelo se sa šest, nazovimo ih, olupina, a završili smo sa 27 brodova.
Onda je na brodove moglo ukrcati oko 40, 50 hiljada tona tereta, a kada su završile sankcije, kada su nas potisnuli sa svjetskog tržišta, 700 hiljada tona. Dakle, sa 27 brodova smo se mogli kotirati na međunarodnom tržištu skoro ravnopravno, ali nesrećna politika je učinila svoje. Tužan mi je dan bio kada se ugasila Jugooceanija. Posmatram njenu nekadašnju upravnu zgradu i boijim se da će doživjeti sudbinu flote”, poručuje Savić, koji je, kako nam je rekao i dalje fizički aktivan, pa na svom imanju u Ublima često kosi.

Foto: Radio Kotor

NIKŠIĆ PROGNOZA