Kotor: Otvorena rekonstruisana mikrobiološka laboratorija

Dom zdravlja Kotor od danas posjeduje najsavremeniju mikrobiološku laboratoriju, zahvaljujući kojoj će građanima biti dostupnije sve dijagnostičke procedure iz ove oblasti, a zaposleni imati dodatnu sigurnost  i olakšan rad, saopšteno je na svečanom otvaranju rekonstruisanog Centra za mikrobiološku dijagnostiku u okviru Doma zdravlja Kotor.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić istakao je da ovakve mikrobiološke laboratorije, kakvu od danas ima Dom zdravlja Kotor, predstavljaju prvu liniju odbrane u detektovanju novih slučajeva zaraznih bolesti, rezistencije na antibiotike, izbijanja infekcija koje se prenose hranom i vodom, kao i mogućih slučajeva bioterorizma.

image

Ukupna vrijednost adaptacije laboratorije u Domu zdravlja Kotor i nabavke nove opreme iznosi preko 423 hiljade eura, a sredstva je obezbijedila Evropska Unija, koja će kroz ovaj projekat na isti način u potpunosti opremiti još osam mikrobioloških laboratorija, za šta su opredijeli preko 2 miliona eura. Nove savremene laboratorije dobiće i domovi zdravlja u Beranama, Nikšiću,Cetinju, Kotoru, Ulcinju, Baru, Budvi, kao i Specijalna bonica u Brezoviku.

– Ovakve laboratorije su i presudan faktor za kontrolu i prevenciju infekcija u zdravstvenim ustanovama, pa se na taj način utiče i na dobre ishode njege pacijenta. Upravo su bolja briga o pacijentima, veća kontrola infekcija i visokokvalitetni rezultati nadzora jedan od glavnih ciljeva koje želimo postići jačanjem mikrobioloških laboratorija  u zdravstvenom sistemu Crne Gore- kazao je ministar Šćekić.

Cilj Vlade i Ministarstva zdravljau prethodnom periodu, kako je naveo,  bila su prioritetna ulaganja u infrastrukturne projekte, opremu, ali i kadrovsko jačanje svih ustanova, te se u tom smislu, u zdravstvenom sistemu Crne Gore trenutno sprovode projekti vrijedni preko 50 miliona eura.

– Samo u kotorski dom zdravlja tokom prethodne dvije godine uloženo je preko 230 hiljada eura za insfrastrukturu i medicinsku opremu. Zahvaljujući tim ulaganjima, ali i menadžerskim i organizacionim sposobnostima direktora Kumburovića, kao i posvećenom radu medicinskog osoblja, danas je Dom zdravlja Kotor jedna od respektabilnijih zdravstvenih ustanova u zemlji, koja svojim izgledom i kvalitetom pružanja usluga parira savremenim evropskim medicinskim centrima- istakao je ministar Šćekić, naglašavajući da će država nastaviti sa ulaganjima u zdravstvene ustanove na cijeloj teritoriji Crne Gore, a sve s ciljem izgradnje kvalitetnog i efikasnog zdravstvenog sistema gdje će građani dobijati pravovremenu zdravstvenu zaštitu.

image

Direktor Doma zdravlja Kotor dr Igor Kumburović, naveo je da je površina koju mikrobiološka laboratorija zauzima veća u odnosu na ranije za 40m2, te sada iznosi blizu 200m2, a da je pored građevinskih radova, nabaljena i vrijedna medicinska oprema, s krajnjim ciljem da se mikrobiološke analize u našim laboratorijama rade na nivou razvijenih svjetskih centara. Na ovaj način, prema njegovim riječima, stvorili su se preduslovi da se započne i sa procesom akrediatcije mikrobiloške laboratorije, koja je garant dostizanja visokog nivoa kvaliteta ovog vida dijagnostičkih procedura.

– Pored rekonstrukcije mikrobiloške laboratorije, u skladu sa planom aktivnosti, nastavili smo sa osavremenjavanjem naše zdravstvene ustanove, kako prostorno, tako i nabavkom novih medicinskih aparata i opreme. Tako do kraja godine očekujemo završetak radova na adaptaciji zdravstvene stanice u Risnu, investicije vrijedne oko 150 hiljada eura, koju smo obezbijedili iz sopstvenih sredstava, budući da je naša ustanova ostvarila uštedu racionalnim korišćenjem sredstava opredijeljenih za tekuće troškove u 2022. godini- kazao je dr Kumburović i podsjetio i na brojna ulaganja u osavremenjavanje medicinske opreme u proteklom periodu.

Dom zdravlja Kotor, kako je istakao, nastaviće da ulaže u opremu i kadar i u narednom periodu, a sve u cilju podizanja nivoa kvaliteta zdravstvene zaštite na primarnom nivou, kako bi građani Kotora i brojni turisti u svakom trenutku, u najsavremnijim uslovima dobili najkvalitetniju zdravstvenu uslugu.

– Kada su građevinski radovi u pitanju predstoji nam renoviranje Centra za plućne bolesti i ATD, a  što se tiče nabavke osnovnih sredstava, biće raspisan tender za nabavku dva vozila za potrebe Jedinice za patronažu i jednog ambulantnog vozila, budući da je dio voznog parka dotrajao. Procijenjena vrijednost ove nabavke iznosi 95 hiljada eura i realizovaće se iz sredstva Doma zdravlja Kotor. Naša ustanova konstantno radi na tome da olakša pristup najugroženijim osiguranicima, tako da je u planu nabavka senzora za automatsko otvaranje vrata prilikom detekcije pokreta na rampi, uz ulaz sa osobe sa invaliditetom- najavio je dr Kumburović.

Direktor Kumburović uputio je veliku zahvalnost Delegaciji Evropske unije na finansijskoj pomoći u ovom projektu, kao i Ministarstvu zdravlja i ministru Šćekiću, kako je kazao, na ukazanom povjerenju i kontinuiranoj podršci i lokalnoj samoupravi na čelu sa predsjednikom Opštine Vladimirom Jokićem, koja je njihov partner u sprovođenju svih aktivnosti, koje sprovode za dobrobit građana Kotora.

foto:DZ Kotor

NIKŠIĆ PROGNOZA