Komisija utvrdila da dr Jovanović nije nesavjesno liječio pacijentkinju

Komisija za kontrolu kvaliteta rada u Kliničkom centru nakon uvida u kompletnu dokumentaciju utvrdila je juče da nema elemenata krivičnog djela nesavjesnog liječenja u postupanju načelnika Odjeljenja pulmologije Kliničkog centra dr Vladimira Jovanovića – saznaje Pobjeda nezvanično.

Sin pacijentkinje koja je preminula početkom aprila podnio je protiv dr Jovanovića krivičnu prijavu zbog krivičnog djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa nesavjesnim pružanjem ljekarske pomoći.

K. P. je tužio dr Jovanovića zbog smrti svoje majke jer je, kako piše u tužbi, ,,nesavjesnim postupanjem doveo do smrti pacijentkinje J. P. kojoj je uspio da probije plućnu maramicu i da je tako ostavi u Urgentnom centru bez daljeg ukazivanja pomoći, uz brojna kršenja medicinskih protokola i odredbi Zakona o zaštiti prava pacijenata i Zakona o zdravstvenoj zaštiti“. Predmet u ovom slučaju, kako su Pobjedi ranije kazali iz tužilaštva, u fazi je izviđaja.

Postupanje dr Jovanovića razmatraće i Etička komisija Ljekarske komore. Kako je za Pobjedu potvrdila predsjednica te komore dr Žanka Cerović dokumentacija je već stigla i predsjednica Etičke komisije piše izjašnjenje.

– Odluka će biti najvjerovatnije nakon praznika – kazala je dr Cerović.

Urgentni centar neadekvatan

A na jučerašnjem sastanku Komisije za kontrolu kvalieteta rada u Kliničkom centru, kako kaže naš izvor, istaknuto je i da je u sklopu struke bilo propusta. Posebno je ukazano da je Urgentni centar neadekvatan za rad kako za pacijente tako i za ljekare koji takođe imaju primjedbe.

– Dr Jovanović je tog dana kada je primljena pacijentkinja J. P. bio jedini pulmolog koji je bio zadužen i za Urgentni centar i za Odjeljenje pulmologije. Po pravilu koje se poštuje doktor je po pozivu sa Odjeljenja dolazio u Urgentni centar gdje je i obavio tzv. pleunarnu punkciju odnosno izvlačenje nakupljene tečnosti. Zato nema elemenata krivičnog djela nesavjesno liječenje. Pneumotoraks (patološko stanje koje nastaje zbog nakuplajnje vazduha kao posjedica pucanja plučne maramice) je komplikacija koja se često dešava prilikom vađenja tečnosti zbog čega je pacijentkinja i primljena na Odjeljenje -kaže naš nezvanični izvor.

Prema njegovim riječima, pacijentkinja je imala dosta komorbiditeta i imala je problema sa disanjem.

– Dr Jovanović je u izvještaju napisao da je zadovoljan pružanjem zdravstvene usluge što se tiče kadra Urgentnog centra, te da tada nije bila urgentna i hitan slučaj, kao pri prijemu na Odjeljenje. Ne možemo da ulazimo u interpersonalne odnose – kazao je Pobjedin izvor.

A dr Jovanović je ranije za naš list demantovao sve navode iz krivične prijave i rekao da nije istina da je ostavio pacijentkinju u Urgentnom centru. Pojašnjava da je pacijentkinja dovedena rano ujutro i da su ga kolege odmah pozvale da uradi intervenciju vađenja vode iz pluća.

– To sam i učinio, a iza sebe imam više od 5.000 takvih intervencija – kazao je dr Jovanović ranije.

Demantovao optužbe

Ispričao je i da je pacijentkinja nakon toga primljena na Odjeljenje grudne hirurgije, na kome je poslije 15 dana preminula.

Jovanović navodi da svaka intervencija nosi rizike i komplikacije, te da se zbog toga i zove invazivna intervencija.

– Nije tačno da sam je ostavio, dao sam izjavu po svim tačkama prijave. Odbacujem sve što je navedeno iako svaka procedura ima komplikacije – rekao je on ranije i dodao da je sve uradio kako mu ljekarski poziv nalaže.

Protiv dr Jovanovića je još 2021. Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeta krivična prijava kao i protiv doktorica u ovoj zdravstvenoj ustanovi Irene Šubarić i Danijele Stojanović zbog, navodno, nesavjesnog liječenja koje je dovelo do smrti M. B. U ovom predmetu se čeka rezultat vještačenja Beograda koje je zatraženo u novembru 2022.

NIKŠIĆ PROGNOZA