Katić: Nastavljamo da unaprijeđujemo i izgrađujemo Herceg Novi

Tokom prethodne godine u Herceg Novom je veliki broj projekata realizovan ili je u fazi realizacije. Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić posebno je ponosan na projekat izgradnje vodovodne mreže na Luštici jer je to jedan od najvećih projekata koji se realizuju, vrijedan oko 10 miliona eura. Raduje ga i što je izabran izvođač za rekonstrukciju šetališta od Meljina do hotela Plaža, po tenderu JP Morsko dobro. Cilj je, poručuje, da Herceg Novi bude turistička metropola ovog dijela mediterana, grad kulture i sporta, da bude mjesto po mjeri svakog građanina.

Opština Herceg Novi je u prethodnom periodu realizovala brojne infrastrukturne projekte. Na koji ste posebno ponosni i zašto?

Još početkom 2023. godine najavili smo da će ovo biti godina investicija i da će se raditi na velikim i veoma značajnim projektima, koji su dio Mape investicija i Strateškog plana razvoja Opštine Herceg Novi do 2027. godine.

Posebno mi je drago što nakon decenija zanemarivanja, država konačno vidi Herceg Novi što se reflektuje kroz različita ulaganja sredstava Uprave za kapitalne projekte, a na osnovu projekata koje smo pripremili i inicirali. Tokom prethodne godine u Herceg Novom je veliki broj projekata realizovan ili je u fazi realizacije. Dugo smo čekali, ali nismo odustajali, zato je sada autobuska stanica u izgradnji, a radovi se odvijaju planiranom dinamikom pa je već izlivena trećina temeljne stope za autobusku i kompletna temeljna stopa za aneks, izlivaju se stubovi i za očekivati je da se do decembra 2024. godine završe svi grubi građevinski radovi, a u prvom kvartalu 2025. autobuska svečano i otvori.

Posebno sam ponosan na projekat izgradnje vodovodne mreže na Luštici jer je to jedan od najvećih projekata koji se realizuju, vrijedan oko 10 miliona eura. Građani možda još nisu ni svjesni i možda još uvijek ne vjeruju jer su godinama slušali priče kako će voda biti dovedena na Lušticu, ali se to nikada ranije nije ostvarilo. Sada se to zaista dešava, projekat je u toku, voda stiže na novski dio poluostrva. Upravo zbog toga često ističem koliko je važno što smo uspjeli to da ostvarimo jer će biti ispunjen osnov za bolji život mještana, ali i budućeg strateškog razvoja grada i poluostrva.

Paralelno sa tim radimo i na rješavanju problema eksproprijacije zemljišta za put na Luštici gdje je lokalna samouprava podrška Upravi za katastar koja je nadležna za postupak. Zajedno sa državom, Opština stvara preduslove za dinamičan razvoj poluostrva.

Važna je i rekonsrukcija šetališta u Igalu, vrijedna oko 3,5 miliona eura, koja je uz popločavanje i uređenje šetališne staze obuhvatila i kompletnu zamjenu kanalizacione, vodovodne i atmosferske mreže, kao i novu javnu rasvjetu. Na taj način Igalo je dobilo drugačiji izgled, onakav kakav i zaslužuje.

Raduje me i što je izabran izvođač za rekonstrukciju šetališta od Meljina do hotela Plaža, po tenderu JP Morsko dobro. Kada posao bude završen, šetalište po kojem je Herceg Novi prepoznatljiv, biće u potpunosti sređeno, obezbjeđeno i zaštićeno.

Na desetine ulica u Herceg Novom su sanirane i asfaltirane, za šta je lokalna samouprva u 2023. godini izdvojila rekordan budžet od oko 1,7 miliona. Uz to, novi izgled su dobili trotoari, stepeništa, postavljena je javna rasvjeta. U sanaciju i poboljšanje vodovodne i kanalizacione mreže uloženo je više od milion eura.

Ove godine je i ostvaren rekordan Budžet,a i za narednu je planiran korak više i novi rekord u iznosu od preko 29 miliona. Prema Vašem mišljenju šta je uzrokovalo porast? Koliko je tome doprinio odgovoran pristup lokalne samouprave?

Budžet za 2024. godinu za našu opštinu je istorijski unazad 30 godina. On odražava odgovoran i domaćinski pristup radu lokalne samouprave, govori o naglom razvoju grada za koji smo stvorili preduslove i predstavlja rezultat odgovornog rada menadžmenta Opštine i Uprave lokalnih javnih prihoda.

Svakako je tome doprinio jak investicioni momenat u Herceg Novom, veliko interesovanje investitora koji kupuju i grade, otvaraju svoje kompanije i posluju u našem gradu. Zbog toga je vidljiv skok u prihodu poreza na nepokretnosti koji je dostigao cifru od 10 miliona eura što nam je bio cilj do kojeg smo došli odgovornim radom i trudom. Inače, taj iznos je za više od tri puta veći nego prije šest godina, mislim da je svima jasno koliki smo napredak ostvarili i istim tempom nastavljamo i u narednoj godini.

Koji su gorući problemi sa kojima ćete se „uhvatiti u koštac“ i naredne godine?

Gorući problemi sa kojima započinjemo Novu godinu su svi naslijeđeni iz ranijeg perioda.

Kao prvo, problem u funkcionisanju Postrojenja za prčišćavanje otpadnih voda će konačno biti rješen, urađen je plan, slijedi tenderska procedura i izbor izvođača za završetak radova na postrojenju. Mnogo problema smo imali po ovom pitanju, posebno tokom turističke sezone i vjerujem da ćemo sada efikasno rješiti problem jer takve situacije ne smiju da se dešavaju.

Pratimo situaciju u Opštoj bolnici Meljine i premda nemamo zakonsku mogućnost da preuzmemo stvar u svoje ruke, i dalje ćemo biti oni koji nastavljaju da iniciraju sastanke, zahtjevaju urgentno rješavanje statusa i na neki način stoje na njenom braniku. Ovdje podsjećam i da smo inicirali izgradnju nove bolnice u Meljinama, za koju je Vlada dala saglasnost za UT uslove. Ona je planirana na parceli nedaleko od postojeće jer želimo da sa sigurnošću možemo kazati da građani i gosti imaju dobru zdravstvenu zaštitu, da smo obezbijedili uslove da se u Institutu realizuju različiti programi za koji je osnovni uslov blizina bolnice. Dakle, bićemo i dalje podrška magnatu kakav je Bolnica Meljine, a trudićemo se da gradu obezbjedimo još jednu zdravstvenu ustanovu kako nijedan građanin ne bi strijepio i zavisio od toga kako će se završiti komplikovani pravni procesi u postojećoj bolnici.

Kako bismo unaprijedili sistem zdravstvene zaštite u Herceg Novom, ulažemo i u opremanje jedinice HMP u našem gradu i kupujemo novu medicinsku opremu.

Kada je rječ o Institutu, definistivno očekujemo da se nadležni u državi dublje i kvalitetnije pozabave rješavanjem statusa ove ustanove koja ima privredni značaj ne samo za Herceg Novi već za cijelu Crnu Goru. Očekujem da se nastavi proces po kojem država preuzima dug prema Jugobanci u stečaju jer to i jeste njena odgovornost, da se rješi pitanje imovine Instituta jer od toga zavisi nastavak procedure oko izgradnje škole u Igalu. Sve što je do lokalne samouprave završeno je, ali su nam za dalje vezane ruke i zavisimo od državnih institucija i njihovog odgovornog pristupa ovom pitanju.

Ako želimo da Herceg Novi bude turistički centar, potrebni su novi hotelski kapaciteti, a prvo je potrebno da riješimo decenijski problem loše privatizacije Vektra Boke.

Ove godine formirana je i nova Vlada Crne Gore. Da li ste zadovoljni uspostavljenom saradnjom?

Za kratko vrijeme od kada je imenovana nova Vlada, možemo reći da smo zadovoljni saradnjom. Svakako potrebno im je ostaviti prostora da se uhodaju i spoznaju situaciju, ali sam optimista da ćemo dobro sarađivati jer nam je potrebno da što prije dođemo do rješenja problema koji usporavaju i otežavaju rad i razvoj Herceg Novog.

Turbulentno je bilo i na političkoj sceni Herceg Novog. Demokratska Crna Gora potpisala je saradnju sa Novskom listom, ali su u ovoj partiji bili nezadovoljni raspodjelom mjesta. Došlo je i do formiranja novih klubova odbornika iz nekada zajedničkog kluba Za budućnost Herceg Novog i Boke, a na državnom nivou Demokratska narodna partija potpisala je sporazum sa Pravom CG. Da li će biti promjena u koalicionoj strukturi ili će vlast u Herceg Novom ostati stabilna, kao što ste govorili i u prethodnom periodu?

Prvobitan koalicioni dogovor potpisan je 2021. godine, dok je aneks koalicionog sporazuma potpisan sa Novskom listom 2022. godine kada dobijaju političku funkciju potpredsjednika Opštine. Sada je traženo mjesto potpredsjednika Skupštine opštine i po jedno mjestu u odborima direktora preduzeća, što su predstavnici vladajuće koalcije prihvatili. Ovaj dogovor biće realizovan tokom nastavka 17. redovne sjednice.

Očekujem da će vlast u Herceg Novom ostati stabilna, a svi odbornici obavljati svoj rad do kraja mandata. Ukoliko bude eventualnih odstupanja pojedinih odbornika ili partija, a koji mogu narušiti konstruktivnu saradnju, može se taj broj i smanjiti jer je za većinu, kao što je poznato, potrebno 18 odbornika.

Kako vidite Herceg Novi u 2024. godini?

Herceg Novi vidim kako iz godine u godinu napreduje, a to potvrđuju ljudi koji žive u ovom gradu ali i oni koji u njega dođu i koji kažu da su vidljive dobre i kvalitetne promjene po pitanju infrastrukture, brojnih kulturnih sadržaja i manifestacija koje Herceg Novi čine posebnim mjestom za život. Raduje nas što ga mnogi prepoznaju kao svoj drugi dom i u njemu rado ostaju ili mu se nanovo vraćaju.

Zato ćemo i u 2024. godini nastaviti da ga unaprijeđujemo, izgrađujemo na zadovoljstvo građana, turista, ali i kako bismo opravdali značajna priznanja koja smo dobili ove i prethodnih godina, kada smo ušli u brojne evropske i svjetske federacije, asocijacije, postali Evropski grad sporta za 2024. godinu, ponijeli titulu jednog od najboljih primorskih gradova na svijetu.

Naš cilj je da Herceg Novi bude turistička metropola ovog dijela mediterana, grad kulture i sporta, da bude mjesto po mjeri svakog građanina.

Vaša poruka građanima?

Herceg Novi je obdaren prirodnom ljepotom i dobrim, plemenitim ljudima koji ga istinski vole. Zato ne sumnjam da u svakom od vas postoji želja da ga učinimo gradom kojim ćemo se ponositi. Istinski vjerujem u snagu zajedništva svih nas i građana kao glavnog pokretača za ostvarenje napretka.

Novljankama i Novljanima, prijateljima grada i gostima, želim da ih u Novoj 2024. godini prati dobro zdravlje, sreća i uspjeh na ličnom i poslovnom planu. Neka nam vodilje za svako djelo budu najveće ljudske vrijednosti koje će donijeti slogu među ljudima, mir, toleranciju, uvažavanje svakog pojedinca. Herceg Novi zaslužuje da bude mjesto u kojem će mještani imati bolje uslove života i rada, koje će ostali rado birati za odmor, boravak, oporavak i stvaranje!

Foto: RTHN

NIKŠIĆ PROGNOZA