IJZCG: Skretanje pažnje javnosti i podizanje nivoa svijesti o važnosti imunizacije u zaštiti zdravlja

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) saopštio je danas da i ove godine obilježava Evropsku sedmicu imunizacije (ESI), koju će kroz različite aktivnosti obilježiti od 24 do 30. aprila, u cilju skretanja pažnje javnosti i podizanja nivoa svijesti o važnosti imunizacije u zaštiti zdravlja i obezbjeđivanju dugog i kvalitetnog života za sve stanovnike.

„Ovogodišnja kampanja Evropskog regiona Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) usmjerena je na unaprijeđenje prihvatanja vakcinacije u kontekstu „Evropske agende imunizacije 2030″. Ključne poruke ESI koje je kreirala SZO usmjerene su na podsjećanje opšte javnosti na važnost pravovremene rutinske vakcinacije, nadoknadu svih propuštenih vakcinacija i naglašavanje potrebe za vakcinacijom protiv COVID-19 posebno među ranjivim grupama“, ističe se u saopštenju.

Glavne aktivnosti IJZCG tokom obilježavanja ovogodišnje Evropske sedmice imunizacije biće:

  • Uključivanje šire društvene zajednice na temu važnosti sprovođenja pravovremene rutinske vakcinacije i postizanju što šireg konsenzusa u društvu o tome na koji način doći do najvećeg nivoa povjerenja u Program imunizacije
  • Naglašavanje neophodnosti poboljšanja obuhvata postojećim vakcinama iz kalendara redovne imunizacije, posebno vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR);
  • Priprema i razrada aktivnosti u cilju posvećenog sprovođenja Akcionog plana za povećanje obuhvata rutinskom imunizacijom;
  • Dalje jačanje Programa HPV vakcinacije, koji predstavlja veoma djelotvornu javnozdravstvenu intervenciju u prevenciji sa HPV infekcijama povezanih oboljenja – prije svega raka grlića materice.

Iz IJZCG su kazali da će tokom sedmice imunizacije, uz podršku UNICEF-a u Podgorici (27-29. aprila) organizovati Nacionalnu konferenciju o imunizaciji, na kojoj će pored domaćih, učešće uzeti eminentni stručnjaci iz regiona, kao i predstavnici institucija iz različitih oblasti društvenog života.

„Naši stručnjaci iz oblasti imunizacija uzeće učešće u medijskim nastupima i tako dodatno skrenuti pažnju na značaj imunizacija. Takođe, planirana je i kampanja preko društvenih mreža kojom ćemo svakog dana kroz ključne poruke naglasiti značaj vakcinacije u očuvanju zdravlja i obezbjeđivanju kvalitetnog i zdravog života za sve“, zaključuje se u saopštenju.

NIKŠIĆ PROGNOZA