Građani se najviše žale na rad MUP-a, UIP-a, Ministarstva prosvjete…

Građani iz cijele Crne Gore, od početka godine, instituciji Ombudsmana najviše su se žalili na sektor javne uprave i pravosuđa, zaštitu i prevenciju torture, dječja prava i zaštitu od diskriminacije.

Kako su kazali portalu Dnevno.me iz te institucije, broj pritužbi po oblastima rada u sektorima ove godine prilično je ujednačen, o čemu govori i podatak da je Ombudsman od 1. januara do 1. septembra 2023. primio oko 630 pritužbi.

“Trenutna statistika govori da je najveći broj pritužbi u radu u vezi sa postupanjem Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, centara za socijalni rad, Ministarstvo prosvjete…Najčešća obraćanja građana trenutno su u vezi sa pravima lica lišenih slobode, pravom na dobru upravu i pravnu zaštitu, na rad i prava iz radnog odnosa, penzijsko-invalidskog osiguranja, prava djeteta i zabranu od diskriminacije”, kazali su iz institucije Zaštitnika.

Kako navode, znaju da svaki građanin koji im se obrati to uradi zbog problema koji je za njega najvažniji i najhitniji, te stoga poručuju da svakom zahtjevu pristupaju jednako.

“Iskustvo nas uči da su ti problemi često takvi da njihovo rješevanje uglavnom pravi bitnu razliku u životima građana i svaki pojedinačan riješen predmet stvara i nama veliku satisfakciju. U gotovo svim područjima našeg rada postoje oblasti gdje su problemi izraženiji i zahtijevaju odlučniji odgovor državnih organa za sprovođenje zakona”, navode.

I pored višegodišnjih ukazivanja i konstatacija, iz kancelarije Zaštitnika ističu da se problemi ponavljaju a rezultati izostaju, što je posebno izraženo u ostvarivanju prava na dobru upravu i pravnu zaštitu, zaštitu od diskriminacije, porodično nasilje, nasilje nad ženama, djecom i među djecom, pravima iz socijalne i ekonomske zaštite, a posebno ranjivih kategorija stanovništva.

“Iskustva pokazuju da se građanima povjerenje u institucije često poljulja zbog dugotrajnih postupaka, poništavanja odluka i vraćanja na ponovno odlučivanje, te strogo birokratskog pristupa, a posebno kada su u pitanju predmeti imovinskih prava (kao što su restitucija i obeštećenje)”, navode za Dnevno.me.

Nerijetko, Ombudsmanu se obraćaju i građani koji su izgubili sve sudske sporove, i u situacijama kada više Zaštitnik ne može da im pomogne.

“I dalje imamo određen broj stranaka koje nam se obrate prije nego što su iscrpili sve moguće mehanizme pravne zaštite. I jedna i druga grupa ovakvih obraćanja ukazuje na još uvijek nedovoljno razumijevanje, kako našeg rada tako i funkcionisanja sistema javne uprave, ali i pravnog sistema generalno, – što je signal da se mora dodatno raditi na promociji nadležnosti građanima”, ocijenili su iz institucije Zaštitnika.

Iako se na kraju, kako poručuju, uvijek sve svede na statistiku, ne smijemo izgubiti iz vida da je svaki broj konkretan čovjek i konkretan problem, te da je nastoje da na što brži i pravedniji način takve probleme pretvaraju u rješenja.

“Zbog toga, pritužbe po kojima smo otvorili predmete i na osnovu toga donijeli mišljenja, objavljujemo uz anonimizaciju na našem sajtu, jer je to najbolji način da svi zainteresovani kroz konkretne primjere vide kako se bavimo problemima građana. Na taj način svi možemo vidjeti i šta se bilo kome od nas može desiti i kako da neželjenu situaciju riješimo na najbolji način”, zaključuju iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Foto: Ombudsman

NIKŠIĆ PROGNOZA