Fico životno ugrožen, atentator uhapšen

Na slovačkog premijera Roberta Ficoa pucano je u gradu Handlova, javljaju lokalni mediji. On je životno ugrožen i transportuje se ka obližnjem gradu Banska Bistrica. Osumnjičeni napadač je priveden. Live Blog pratite na dnu teksta.

Fico je ranjen ispred kulturnog centra u gradu Handlova, gdje je održana sjednica vlade, navodi se u izvještajima.

Čulo se nekoliko pucnjeva, javljaju novinari sa lica mjesta.

 

Slovački lider je prebačen u bolnicu, a policija je privela njegovog navodnog napadača.

Handlova se nalazi oko 180 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Bratislave.

 

Svjedok je kazao za veb-sajt „Dennik N“ da je čuo tri ili četiri pucnja i vidio kako Fico pada na zemlju. Vidio je rane na njegovoj glavi i grudima.

Njegovo obezbjeđenje ga je prvo ubacilo u automobil, a u lokalnim izvještajima se navodi da je potom helikopterom prebačen u obližnju bolnicu.

Na snimku se vidi kako nekoliko muškaraca žure da privedu osumnjičenog ispred kulturnog centra u Handlovoj. BBC još nije verifikovao snimak.

U svojoj prvoj reakciji na pucnjavu, odlazeća predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je da je šokirana „brutalnim i nemilosrdnim“ napadom na premijera i poželjela mu je snage da se oporavi.

 

BBC podsjeća da se Fico vratio na vlast u Slovačkoj nakon izbora prošlog septembra, na čelu populističko-nacionalističke koalicije.

Njegovih prvih nekoliko mjeseci na mjestu premijera pokazalo se politički veoma spornim.

U januaru je zaustavio vojnu pomoć Ukrajini, a prošlog mjeseca je progurao planove za ukidanje javnog emitera RTVS.

21:20 Ministar odbrane: „Još je u operacionoj sali, operacija je u toku“

Prema riječima ministra odbrane Roberta Kalinjaka, predstavnici vlasti još nemaju dobre vijesti.

„Još je u operacionoj sali, operacija je u toku“, dodao je on. Operacija traje više od tri i po sata“, rekao je.

Time je demantovao vijesti koje je donio TA3 da je premijer već u stabilnom stanju nakon operacije i komunicira.

„Za nas tragični dan znači borbu za život premijera“, rekao je ministar odbrane Robert Kalinjak.

20:46 Slovački zvaničnici: Fico i dalje na operaciji, stanje ozbiljno, pokrenuta istraga 

Slovački zvaničnici saopštili su danas da je premijer Roberta Fico na koga je izvršen atentat i dalje na operaciji i teškog zdravstvenog stanja i da će istraga o napadu biti otvorena što je prije moguće, prenosi agencija Beta. 

Ministar rada Erik Tomaš kazao je za TV Markizu da je premijerovo zdravstveno stanje ozbiljno, da je i dalje na operaciji koja će biti duža jer je napadač koji je pucao vatrenim oružjem u Fica pogodio nekoliko organa.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok rekao je da će napad na Roberta Fica biti istražen „što je prije moguće“, i dodao da Slovačka „proživljava najgori dan svoje demokratije“.

„Prvi put za 31 godinu naše demokratske suverene republike desilo se da je neko odlučio da političko mišljenje iskaže ne na izborima, već oružjem“, napisao je Šutaj-Eštok na Fejsbuku.

On je dodao da pokušaj atentata „zaslužuje zajedničku i nedvosmislenu osudu“, ali je upozorio na opasnost od „širenja političke mržnje“.

19:28 Koja kazna prijeti napadaču na Fica?

Šef odjeljenja za teške kriminalne radnje u Generalnom tužilaštvu Jan Hrivnak krenuo je u Handlovu, prenose slovački mediji.

On će nadgledati istragu.

Djelo bi trebalo kvalifikovati kao pokušaj ubistva sa predumišljajem, gdje je zaprećena kazna od 25 godina zatvora do doživotnog zatvora.

18:48 Na društvenoj mreži X objavljen je prvi snimak pokušaja atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.

 

17:47 Novoizabrani predsjednik Slovačke: Užasnut sam

Novoizabrani predsjednik i Ficov saveznik Peter Pelegrini rekao je da je „užasnut“ kada je čuo da je Fico bio „meta pokušaja atentata“.

„Užasnut sam kuda mržnja prema drugačijem političkom mišljenju može da odvede. Ne moramo da se slažemo sa svime, ali postoji mnogo načina da demokratski i legalno izrazite svoje neslaganje“, rekao je on.

On je dodao da različita politička mišljenja treba iznositi na biračkim mjestima, a ne oružjem.

17:30 Svjedok atentata: Čuli smo tri pucnja

„Čuo sam tri ili četiri pucnja. Vidio sam kako ga podižu sa zemlje. Napadač je naknadno uhapšen“, opisao je incident za Aktuality.sk novinar Daniel Vražda.

17:15 Policija ogradila bolnicu u kojoj se nalazi Ficoa

Ulaz u Hitnu pomoć Ruzveltove bolnice ogradila je policija. Prisutni su i ministarka zdravlja Zuzana Dolinkova i načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok, javljaju slovački mediji.

 

17:00 Slovački mediji: Policija identifikovala napadača

Kako piše slovački medij Aktuality.sk, napadač je imao pištolj u legalnom posjedu. Policija ga je privela nakon napada.

Osumnjičeni za napad na premijera Slovačke je 71-godišnji J.C. iz Levica, koji je vjerovatno legalno posjedovao oružje iz kojeg je ispalio nekoliko hitaca u premijera.

Na internetu su se pojavile tvrdnje svjedoka da je prvo viknuo na Roberta Ficoa, koji mu je potom prišao da se rukuje. Zatim je pucao u njega.

Muškarca je policija uhapsila odmah nakon napada. Trenutno je u pritvoru, slučaj je preuzela Nacionalna kriminalistička agencija.

16:32 Šta znamo o stanju Ficoa?

Nepotvrđeni izvještaji očevidaca kažu da je Ficoa upucan u ruke, noge i stomak, ali to BBC nije mogao da provjeri.

Njegovi tjelohranitelji su viđeni kako mu pomažu da dođe do automobila ubrzo nakon pucnjave.

Premijerovo osoblje je od tada saopštilo da je prebačen u obližnju bolnicu jer bi transfer do glavnog grada Bratislave trajao predugo, a smatra se da je njegovo stanje kritično.

15:17 Fico u životnoj opasnoti, više puta upucan

Fejsbuk stranica Roberta Ficoa obavila je ažuriranje.

U njemu se navodi da je slovački premijer „više puta upucan i da je trenutno u životnoj opasnosti“ i da se helikopterom prevozi u obližnji grad Banska Bistrica.

Foto: Screenshot Mreža X

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA