Golija nakon zemljotresa: Odroni na putevima, oštećeni stari objekti

Zemljotres koji je jutros oko 4 sata pogodio rejon nikšićke Golije u nekim selima napravio je štete.

Kako su obavijestli iz Zavoda za hidrometeorologiju u seizmologiju (ZHMS) zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale registrovan je jutros u 4.05 časova u blizini Nikšića, tačnije u rejonu golijskog sela Čarađe koje je u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

Do ranih jutarnjih sati zbog odrona, koji je prouzrokovan zemljotresom za saobraćaj je bio zatvoren put prema graničnom prelazu Krstac. Mještani su se angažovali i rasčistili put kako bi prapadnici policije mogli da prođu. Na više dionica lokalnog puta u Goliji takođe su odroni, pa se preporučuje oprez svim učesnicima u saobraćaju.

Mještani Golije za Portal RTNK su kazali da su uznemireni, a na većini objekata, posebno onim starijim, napravljena je šteta.

„U selu Jasikovica pojedini su jutros rano morali da napuste svoje kuće dok potresi nisu prestali, a bilo ih više zaraedom, istina manjeg inteziteta od prvog koji se dogodio oko 4h. Malter je opadao u sobama“, rekao je jedan od mještana za Portal RTNK.

Slično je bilo u golijskom centru, selu Krstac, a štete na objektima zemljotres je prouzrovkovao i u ssjednim Banjanima, tačnije selu Somini u podnožju istoimene planine. Mještani iz Maglenog dola u Banjanima takođe su za Portal RTNK kazali da im je zemljotres pričinio štete na objektima. Kako se nikšićka Golija jednim dijelom graniči i sa Pivom i tamošnje stanovništvo jutrso je bilo uznemireno, ali za sada podataka o eventualnoj šteti na objektima nema.

Jutros us iz ZHMS saopštli da je epicentralni intenzitet zemljotresa bio VII stepeni MCS skale, a kako saopštavaju iz ZHMS zemljotres je mogao izazvati materijane štete u epicentralnom području.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području.“

Na osnovu podataka Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) u ovom području registrovano je više blažih, naknadnih potresa.

Biljana Brašnjo

foto:privatna arhiva/RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA