(FOTO/VIDEO) Skup Miljanića okupio oko 700 bratstvenika

Bratstvo Miljanić organizovalo je 11. po redu skup pod nazivom „Sabor bratstva Miljanića i Radovića“ u istoimenom selu u Banjanima. Ovogodišnji skup okupio je oko 700 bratstvenika koji žive u svim krajevima Crne Gore i širom svijeta.

Predsjednik udruženja bratstva Miljanića, Branislav Miljanić, pozdravio je svoje plemenike, predstavnike bratstava iz Banjana, podsjećajući na doprinos bratstva političkoj, kulturnoj i naučnoj ulozi u istoriji Crne Gore, i istakao značaj ovakvih okupljanja.

„Trebamo od malih nogu da se družimo, sretamo i da znamo da imamo braću. Nije brat samo onaj koga majka rodi. Smisao današnjeg okupljanja upravo i jeste da se upoznamo. Mi smo veliko bratstvo, staro bratstvo, bezmalo šest vjekova i ima nas od Amerike do Australije. Danas su se ljudi potrudili da dođu sa svih meridijana.“

Prema riječima Pera Miljanića, jednog od organizatora skupa i predsjednika organizacionog odbora, u Crnoj Gori postoji veoma mali broj bratstava koji bi mogao u svom zavičaju u jednom danu da okupi ovoliki broj bratstvenika.

„Velika mi je čast što sam bio na čelu jednog sjajnog odbora koji je organizovao ovako veliki skup. Potrudili smo se i ubijeđen sam da nismo napravili nijedan potez koji bi bilo kog od bratstvenika koji su mogli doći, danas ostavio kući. Dokaz za to je vaš današnji broj. Puno mi je srce zbog toga, kao što je, vjerujem, i svima vama.“

Branislav je istakao značaj sloge koja je odlikovala njihvo bratstvo kroz vjekove.

„Miljaniće je kroz vjekove spašavala sloga, a na ovim prostorima uvijek je bilo teških situacija, ratova, osvajača, borbi. Zato pozivam braću da nas nikakva politika niti bilo šta podijeli. Mi smo braća, budimo solidarni, pomažimo se, družimo se i biće nam svima dobro.“

Udruženje bratstva Miljanića, koje postoji od 2003. godine, uradilo je puno ne samo za rodno mjesto nego i šire, pa tako u narednom periodu planiraju razne aktivnosti, među kojima je uređenje prostora oko škole u Dubočkama. Udruženje ima i svoj fond solidarnosti čiji je smisao pomaganje bratstvenciima u stanju socijalnih ili materijalnih potreba.

Održan je i prigodan kulturno umjetnički program u kojem su učestvovali: Milorad Savov Miljanić, guslar Stevan Miljanić, pjevač i guslar Milomir Miljanić. Među ostalim učesnicima bili su poznati pjevač Zoran Džiknić, glumac Velizar Vejo Kasalica i članovi folklornog ansambla Zahumlje.

Andrija Vasiljević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA