EK uvažava ostvarene rezultate MERT-a

Evropska komisija (EK) izuzetno cijeni i uvažava ostvarene rezultate Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i trenutne aktivnosti na setu zakona u cilju usklađivanja sa pravnom tekovinom i ambicioznim klimatskim ciljevima Evropske unije (EU).

“To je poručeno na sastanku ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića i direktorice za međunarodne poslove i klimatske finansije Direktorata za klimu, Dianom Acconciom, u Briselu”, saopšđteno je iz MERT-a.

Ministar Martinović je rekao da će krovni zakon o zaštiti negativnih uticaja klimatskih promjena i zaštiti ozonskog omotača biti usvojen do kraja drugog kvartala ove godine.

„Zahvalan sam na kontinuiranoj saradnji Evropske komisije i naglašavam potrebu za finansijskom, stručnom i tehničkom podrškom u cilju potpune spremnosti za punopravno članstvo danom zatvaranja poglavlja“, kazao je Martinović.

On je pozdravio napore Evropske unije da se pomogne zemljama Zapadnog Balkana kroz Novi plan rasta i naglasio da je Ministarstvo uključeno u stub tri koji se odnosi na Digitalnu i energetsku/zelenu tranziciju.

„Ministarstvo na čijem sam čelu uvažava sve vaše preporuke i želimo da što prije dobijamo mišljenje na zakone kako bismo ubrzali zatvaranje Poglavlja 27“, zaključio je Martinović.

Acconcia je čestitala Crnoj Gori, kao prvoj i jedinoj zemlji Zapadnog Balkana koja je uspostavila Nacionalni sistem trgovine emisijama (ETS), čime je pokazala veći nivo spremnosti u odnosu na ostale zemlje.

Poslala je jasnu poruku da Evropska komisija izuzetno cijeni i uvažava napore i ostvarene rezultate, kao i trenutne aktivnosti na izradi Zakona o zaštiti negativnih uticaja klimatskih promjena i zaštiti ozonskog omotača u cilju daljeg usklađivanja sa pravnom tekovinom i ambicioznim klimatskim ciljevima EU.

Istakla je snažnu podršku Direktorata za klimu u pogledu daljeg jačanja administrativnih kapaciteta u oblasti klimatskih promjena, ekspertske podrške i mobilisanja svih raspoloživih mehanizama za ostvarivanje rezultata u ovoj kompleksnoj oblasti.

Foto: MERT

NIKŠIĆ PROGNOZA