Drenažni rov oko Stare masline privremeno rješenje

Od početka radova na drenažnom rovu oko stare masline u Baru, počeo je da se smanjuje nivo podzemnih voda zbog kojih se stablo suši. To je poručeno na sjednici lokalnog parlamenta s jednom tačkom dnevnog reda: Informacija o upravljanju prirodnim dobrom – spomenikom prirode stabla Stare masline na Mirovici, uz osvrt na trenutno stanje.

Iako Stara maslina u Baru vjekovima odolijeva i političkim nesuglasicama, sada, kada njeno stablo izumire, zahtijeva konkretne mjere. Odbornicima u barskom parlamentu ipak je bilo važnije pitanje da li je sjednica sazvana po hitnom ili redovnom postupku, na šta su potrošili prve sate rasprave.

Kako se trenutno pokušava spasiti Stara maslina, čuli smo tek u trećem satu sjednice lokalnog parlamenta.

U toku je izgradnja drenažnog rova oko stare masline čime bi trebalo da se smanji količina podzemnih voda zbog kojih se stablo i suši. Medutim, kako se moglo čuti na sjednici, i to je privremeno rješenje.

Na potezu je Komisija koja treba da predloži nove mjere.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević kaže da mjere pokazuju da nivo podzemnih voda opada.

Milo Markoč iz Sekretarijata za komunalne poslove ističe kako pumpa radi, procjenjuje se da se na svakih pola sata pokupi pola kubika vode.

A kako su podzemne vode našle put do stabla, te da li će jedna od najstarijih maslina na svijetu preživjeti, ostalo je nejasno opoziciji i predstavnicima struke. Sumnjaju da je razlog i betonski prsten oko stabla.

„Čuli smo da vlast tvrdi da je omotač debljine 20 centimetara, ali onda smo čuli iz Društva maslinara da je to sigurno pola metra debljine i da je to takođe problem“, kaže odbornik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković.

Ćazim Alković iz Društva maslinara Bara ističe da vanjski betonski zid koji pravi bazen sigurno predstavlja problem i doći će vrijeme da se rekonstruiše ili ukloni.

Na šta su nadležni spremni.

„Ako struka procijeni da je to sljedeći korak sprovešćemo sve potrebne mjere“, naglasio je Raičević.

Postavilo se pitanje i ko upravlja prirodnim dobrom koje izumire.

„Sekretarijat koji bi trebao da bude upravljač Starom maslinom smatra da ne bi trebao da bude nadležan, iako ga na to obavezuje odluka iz 2020. godine. Čuli smo da su imali plan, ali da su ga držali u fioci“, kaže Leković.

Markoč je objasnio da imaju petogodišnji plan, koji će proslijediti nadležnima, a to je u ovom slučaju Ministarstvo, da ga odobri.    

A predsjednik opštine je poručio da će „Kuća maslina“ preuzeti dalju brigu o Staroj maslini.

Foto: RTCG/Screenshot

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents