Dom zdravlja Podgorica: Za vikend vakcinacija MMR i HPV vakcinom

Dom zdravlja Glavnog grada za dane vikenda 24. i 25. juna organizuje vakcinacije MMR i HPV vakcinom.Vakcinacija će se sprovoditi u zdravstvenom objektu Stara Varoš( Pobrežje) od 09-17h bez predhodnog pozivanja i zakazivanja.

“MMR vakcinacija primarno je namijenjenja djeci rođonoj od 01.01.2017 do 31.12.2021. koja do sada nisu primila ni jednu dozu ove vakcine.Pozivamo roditelje djece ovog uzrasta da dovedu svoju djecu na MMR vakcinaciju”, saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica.

Kako su naveli, HPV vakcinacija primarno će se sprovoditi kod djevojčica uzrasta od 9 do 14 god.( godišta:2008,2009,2010,2011,2012 i 2013.), i dio djevojčica rođenih 2014. godine koje su navršile 9 godina (rođene od 01.01 do 20.06.2014).

“Roditelji mogu dovesti svoje kćerke i zaštititi ih HPV vakcinom tokom vikenda bez predhodnog pozivanja i zakazivanja.Dodatni razlog za ovakvu akciju je izuzetno visok odziv za HPV vakcinaciju tokom predhodnih vikend vakcinacija.Pozivamo sve roditelje da dovedu svoje kćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja.Vakcinacija se u navedenom uzrastu( 9-14.god) prema poslednjim preporukama SZO i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju( NITAG) sprovodi sa jednom dozom devetovalentne( HPV 9) vakcine ,a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove ove imunizacije”, navodi se u saopštenju.

Vakcinacija protiv malih boginja/morbila,zauški/mupsa i rubele(MMR), pojašnjavaju izu Doma zdravlja, predstavlja jedan od prioriteta zdrvstvenog sistema i ovo je nastavak akcije iz predhodnih mjeseci,kada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom( januar,februar),ali su obuhvati još uvijek ispod potrebnog nivoa.Zato je ovo prilika da roditelji bez zakazivanja na komforan način zaštite svoju djecu vakcinacijom.

Izvor, foto: CdM

NIKŠIĆ PROGNOZA