Đeka – Paniklova: Nastavak saradnje ka unapređenju ljudskih prava

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka sastao se danas sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterinom Paniklovom. Sastanak je, kako je saopšteno iz tog resora, bio prilika za razmjenu čestitki povodom nastavka obavljanja funkcije ministra, kao i za razgovor o budućoj saradnji između Ministarstva ljudskih i manjinskih prava i UNDP-a.

Iz resora su kazali da je Paniklova izrazila srdačne čestitke Đeki povodom nastavka obavljanja funkcije ministra, istakavši važnost njegove uloge u promovisanju ljudskih prava.

Naglasila je, kako dodaju, ključnu ulogu UNDP-a u podršci ovim vrijednostima i izrazila spremnost za dalju saradnju u ovoj oblasti.

Ministar Đeka je zahvalio na čestitkama i istakao planove Vlade Crne Gore usmjerene ka ispunjenju obaveza iz EU i UN agende.

Navodi se da poseban naglasak stavio je na implementaciju preporuka iz Izvještaja o Univerzalnom periodičnom pregledu, koji služi kao instrument za unapređenje ljudskih prava i podršku održivom razvoju, prateći put Crne Gore ka evropskim integracijama.

Ministar je, naglasio važnost međunarodne saradnje u oblasti ljudskih prava, a stalna predstavnica Paniklova se saglasila, potvrdivši da će “UNDP i dalje biti ključni partner u kreiranju javnih politika u ovoj oblasti”.

Iz resora su naveli da stalna predstavnica je informisala ministra o važnim projektima UNDP-a koji su usmjereni na promociju ljudskih prava, a koji se odnose na dostizanje rodne ravnopravnosti i jačanje društvene kohezije.

Razgovaralo se i o, kažu, predstojećoj Konferenciji povodom 75 godina ljudskih prava, zakazanoj za 8. decembar, u organizaciji Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, uz podršku UNDP-a.

Ministar Đeka, kako najavljuju, će otvoriti ovaj važan događaj, a sagovornici su istakli značaj njegovog učešća na Konferenciji.

Đeka i Paniklova su se saglasili da je ovo sastanak od velikog značaja za dalji razvoj saradnje između Crne Gore i UNDP-a u oblasti ljudskih i manjinskih prava, te su izrazili očekivanje da će njihova zajednička “inicijativa doprinijeti unapređenju ljudskih prava i podršci održivom razvoju u Crnoj Gori”.

Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents