Dedeić: Bojoviću i sveštenicima izrečena zabrana činodejstvovanja

Vikarnom episkopu Borisu Bojoviću i drugim sveštenicima koji su učestvovali u juče održanom Opštecrnogorskom zboru održanom na Cetnju, privremeno su ukinuta sveštenička prava, saopštio je Mihailo Dedeić. On je kazao da je ta odluka donesena na osnovu apostolskih kanona.

Podsjećamo, na juče održanom Opštecrnogorskom zboru na Dvorskom trgu na Cetinju za poglavara Crnogorske pravoslavne crkve CPC izabran je episkop Boris Bojović. Aktuelni poglavar Mihailo juče je ocijenio da je taj zbor propali politički miting, kao i da predstavlja gaženje Ustava CPC, te da su odluke koje su donijete pravno ništavne.

“Obmanuti sveštenici CPC koji su 03. 09. 2023. godine učestvovali u nekanonskom, nezakonitom i antiustavnom proglašenju vikarnog episkopa Borisa Bojovića za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve odrekli poslušnost su zakonitoj jerarhiji CPC. Po apostolskom kanonu 31; gangrijskom 6; antiohijskom pomjesnom Saboru pravilo 5; kartaginskom pomjesnom Saboru pravilo 10-11; Isti su napravili i druge greške i grijehe i u Crkvi nedozvoljene radnje, zbog čega im se, na osnovu apostolskih kanona 5 i 59; kanonu 20 IV Vas. Sabora, kanonu 3 Trulskog kanonu 14 Sardinijskog i kanonima 19 i 133 Kartaginskog izriče privremena zabrana sveštenodejstvovanja do konačne odluke na narednoj sjednici Svetog Sinoda CPC”, istakao je Dedeić.

Prema njegovim riječima, sveštenik pod ovakvom zabranom je sveštenik samo po imenu, ali bez ikakvih svešteničkih prava, što je normirano kanonskim pravilima navedenih sabora.

“Sve izrečene mjere privremene zabrane odnose se i na vikarnog episkopa Borisa Bojovića”, zaključio je on.

Foto: CPC

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA