Danas proslavljamo Svetog proroka Iliju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju  praznik starozavjetnog proroka i novozavjetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik.

Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lješnika. Od davnina čuva se izreka: „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“.

Već na rođenju, anđeli Božji pokazali su predznamenje Ilijinog plamenog karaktera i njegove bogomdane sile ognjene. Velikim čudesima Ilija dokaza silu i vlast Božju.

Bio je među prorocima koji su se na Tavoru poklonili sinu Božjem na dan Preobraženja Gospodnjeg, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Prema vjerovanju, Sveti Ilija nije umro već se živ, plamenim kočijama, vaznio na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

On će, prema predanju, biti preteča drugog dolaska Hristovog, pa će se pred kraj svijeta opet javiti, da suzbije silu Antihristovu.

Gdje će biti suša, a gdje će padati kiša

Sveti Ilija Gromovnik pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Vjeruje se da Sveti Ilija odlučuje gdje će biti suša, a gdje će padati kiša. Zbog toga se smatra da na Svetog Iliju ne treba raditi u polju, niti ulaziti u vinograde kako se ne bi navukao gnijev svetitelja.

Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lješnika.

Od davnina čuva se izreka: „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“.

Po predanju, na praznik Svetog Ilije prije podne je ljeto, a posle podne jesen. Nakon ovog dana se, prema vjerovanju, više se ne treba kupati u rijekama.

Ljekovit med na Ilindan

Vjeruje se da je na današnji dan dobro uzeti med radi zdravlja. Nekada je bio običaj da majke mažu djecu medom da bi cijele godine bila zdrava. Narod vjeruje da je med koji se izvadi na Ilindan ljekovit.

Takođe, mnogi roditelji djeci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

Slavi se i kao krsna slava.

foto:Mitropolija

NIKŠIĆ PROGNOZA