CPC dobila na poklon čestice moštiju Svetih apostola Petra i Pavla i dio Časnog Krsta

Delegacija Crnogorske Pravoslavne Crkve, koju je predvodio poglavar CPC Boris u skorašnjoj posjeti Rumuniji, imala je neizmjeran Blagoslov Božiji da na dar dobije čestice moštiju Svetih apostola Petra i Pavla, kao i dio Časnog Krsta Gospodnjeg, saopšteno je iz CPC.

Navode da su svete mošti i dio Časnog Krsta Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi darovali rumunski sveštenici Emilijan Prodan i Andrej Simon, iskazujući bratsku ljubav prema Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom narodu.

„Svete mošti i dio Časnog Krsta će svečano biti dočekane i položene u crkvi Svetog Ivana Crnojevića na Cetinju, u petu Neđelju Časnog posta, 21. aprila na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji, sa početkom u 10 časova, kada se očekuju mnogi vjernici i poštovaoci Crnogorske pravoslavne Crkve.

Svjedočimo da po prvi put Crnogorska Pravoslavna Crkva, od svoje obnove, a moguće i postojanja, dobije ovako značajne relikvije na dar da budu na molitveno zastupništvo crnogorskom narodu i svim ljudima dobre volje. Ono što je sigurno, jeste, od 1941. godine i dolaska Ruke Sv.Jovana Krstitelja, ikone presvete Bogorodice Filermose, kao i dijela Časnog krsta, pa do danas u Crnoj Gori nijesu dolazile slične svetinje“, kažu u saopštenju.

Iz CPC ističu da u našem narodu veliko poštovanje zauzimaju apostoli Petar i Pavle, „posebno na Cetinju, đe se njihov praznik Petrovdan uvijek posebno svetkovao.“

„Mnogi događaji u crnogorskoj istoriji su vezani upravo za praznik dvojice apostola Petra i Pavla. Na radost svijeh, dvojica prvovrhovnih apostola Petar i Pavle nijesu dozvolila da se nemili događaji iz novije istorije, Petrovdana 1991. god. na Cetinju, završe tragično.

Izuzetan blagoslov, pored moštiju dvojice vrhovnih apostola, savremenika Gospodnjih, jeste i dio Časnog Krsta, životvornog drveta, upravo onoga koje je bilo put Gospoda našega da stradanjem pobijedi smrt i daruje život svemu rodu ljudskome.

Ovaj neizmjerni dar rumunskih svještenika biće smješten u crkvi Svetog Ivana Crnojevića, kako bi mošti i dio Časnog Krsta bio svakodnevno dostupan narodu na poklonjenje i molitvu. Uz blagoslov božji, svetinje na dar dobijene, uz ostale cetinjske sv. relikvije će dovesti mnoge vjernike na Cetinje, koje će od 21. aprila biti znatno bogatije u religijskom, duhovnom i svakom drugom smislu.

Neka nam ove svetinje budu na duhovnu radost, ljubav prema bližnjima i oproštaj“, zaključuju u saopštenju.

Foto: CPC

NIKŠIĆ PROGNOZA