Božović: Lokalna vlast da riješi problem nedostatka parking mjesta u Podgorici

Predsjednik SNP-a Podgorica Bogdan Božović pozvao je lokalnu vlast da hitno riješi problem nedostatka parking mjesta u glavnom gradu, te da je to sve veći problem.

„Resurs sa kojim se Glavni grad ne može pohvaliti je dovoljan broj parking mjesta. Građani vrlo često uzaludno traže slobodno parking mjesto, pa su prinuđeni da se parkiraju na mjestima gdje to nije previđeno. Kao posljedicu imamo ugrožavanje drugih učesnika u saobraćaju. Značajno povećanje broje stanovnika u Podgorici prati i izgradnja novih stambenih jedinica, vrlo često bez dovoljnog broja mjesta za parkiranje, kazao je Božović.

Kako je dodao, jedan od modela koji može riješiti problem je izgradnja podzemnih garaža kroz javno-privatno partnerstvo.

“Ne u samom centru grada ili ispod trga kroz rekontrukciju kako je predlagala prethodna vlast, već na parcelama koje su u vlasništvu Glavnog grada. Investitoru bi se moglo omogućiti da upravlja garažama na određeni period, a sa druge strane bi uplaćivao u gradski budžet fiksan iznos na godišnjem nivou”, navodi Božović.

Do pronalaženja najboljeg rješenja, SNP Podgorice će insistirati na uvođenju modernog digitalnog sistema praćenja parkinga, kao u svjetskim metropolama.

“Aplikacija za mobilni telefon bi omogućila građanima Podgorice uvid u broj i lokacije slobodnih mjesta”, ističe Božović.

Foto: SNP

NIKŠIĆ PROGNOZA