Bolnici u Pljevljima fali 20 ljekara

Ljekari u Opštoj bolnici Pljevlja nikada nijesu primali veće zarade nego što ih primaju sada, ali, istovremeno, ni pacijentima nikada nije bilo teže da dođu do njih. Naime, trenutno su u toj bolnici zaposlena 32 ljekara specijalista, od kojih se dva nalaze na supspecijalizaciji, a osam na specijalizaciji. Da situacija bude teža, nedavno je jedna ljekarka (oftalmolog) dala otkaz, dok je odlazak iz bolnice najavio i jedan internista.

Direktor pljevaljske bolnice dr Saša Grbović kazao je „Danu“ da, po sistematizaciji, toj zdravstvenoj ustanovi trenutno nedostaje čak 20 ljekara specijalista. On ističe da je veliki problem to što su ljekari u Pljevljima preopterećeni poslom.

– Ljekari u pljevaljskoj bolnici praktično nemaju tačno određeno radno vrijeme, jer, usled nedostatka ljekarskog kadra, i u slobodno vrijeme, po potrebi, moraju da dolaze u bolnicu. Ljekarima se plaća prekovremeni rad, ali je problem što nemaju slobodnog vremena. Ljekari po nekoliko puta dnevno dolaze u bolnicu. Ja idem na odjeljenje po dva ili tri puta. Ljekari nemaju svoj život i preopterećeni su radom. Previše vremena provode na poslu. Mnogi ne mogu da razumiju koliko su ljekari u pljevaljskoj bolnici opterećeni – kazao je Grbović.

On je saopštio da je najviša isplaćena zarada u Opštoj bolnici u januaru ove godine iznosila 3.890,12 eura. Kako je naglasio, zbog nedostatka kadra u bolnici, prekovremeni rad je neizbježna pojava.

– Veliki problem je i privremena spriječenost ljekara da rade, odnosno to što se jedan broj ljekara nalazi na bolovanju – objašnjava Grbović.

Prema podacima od 10. marta ove godine, kod specijalista kardiologije, endokrinologije i oftalmogije termini su popunjeni do kraja juna a kod specijalista interne medicine prvi slobodan termin bio je 21. aprila 2023. godine.

Slično stanje je i početkom maja, jer se situacija ni po čemu nije promijenila. U bolnici očekuju da će se situacija dodatno zakomplikovati nakon odlaska dvoje ljekara i da će lista čekanja biti još duža.

Očekuje se da će uprava pokušati da nedostatak kadra nadoknadi dovođenjem ljekara iz drugih bolničkih centara, što je radila i do sada.

Početkom ove godine najavljena je gradnja stanova za medicinare u Pljevljima, kako bi ih na taj način stimulisali da ne odlaze u druge gradove i države. Takođe, očekuje se i početak izgradnje nove bolničke zgrade.

Grbović je nedavno kazao da za izgradnju objekta vlada veliko interesovanje, te da je na konkurs pristiglo 49 idejnih rješenja.

Uprava bolnice očekuje gradnju novog objekta naredne godine.

– Veliki je problem što je u Pljevljima građevinska sezona veoma kratka. Da je drugačije, možda bi krajem godine počela i gradnja – kazao je tada Grbović.

Sadašnja bolnica se sastoji od paviljona koji nisu uslovni za rad. Tako se u jednom paviljonu nalazi interno odeljenje, u drugom hirurško, a u trećem ginekološko i dječije odjeljenje. U brojnim objektima nalaze se skener, aparati za snimanje pluća i kičme i slično.

U takvim okolnostim pacijenti se po bolničkom krugu prevoze na kolicima i u vrijeme atmosferskih padavina ili ih nose na nosilima. Uz to, sadašnja bolnica ima sobe bez mokrog čvora ili čak sa osam kreveta.

Za specijaliste iz drugih gradova platili 30.000 eura za tri mjeseca

Zbog nedostatka specijalista, uprava pljevaljske bolnice mora stalno da angažuje ljekare sa strane, što stvara visoke troškove. Samo u periodu od 1.12.2022. do 28.2.2023, bolnica je u neto iznosu isplatila 27.740,66 eura. Za isti period troškovi smještaja ljekara koji dolaze sa strane bili su 2.320 eura.

izvor,foto:DAN

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA