Blokirali put Bijelo Polje-Prijepolje: Jesu li interesi pojedinaca jači od ustava?

Mještani Bijedića kod Bijelog Polja, u kojem se nalazi poznato arheološko nalazište iz neolita, danas će od 12 do 13 sati blokirati magistralni put Bijelo Polje-Prijepolje.

Ni nakon više upozorenja i blokada od strane mještana Bijedića i okolnih sela, koji traže od državnih institucija da se raskine koncesioni ugovor koji je Vlada i Ministarstvo kapitalnih investicija potpisalo sa preduzećem Elas, kojim je predviđena devastacija Bijedića, Voljavca i Podbreža, ostali su nijemi, istakli su predstavnici GI „Zaštitimo Bijediće“.

Zato su se mještani i građanski aktivisti okupili i danas na raskrsnici prema Gubavču kako bi poručili nadležnim organima i crnogorskoj javnosti da neće dozvoliti radove na novoformiranom kamenolomu, kazao je mještanin Krsto Tvrdišić.

“Tražimo raskid ugovora,čijom realizacijom bi ostali bez dosadašnjih uslova za život. Poručujemo da nećemo odustati od svojih namjera,te daćemo očuvati ovaj prostor koju su čuvali i naši preci i takvog ga predati našim potomcima”, saopštio je Tvrdišić.

Prema njegovim riječima, potpisivanje ugovora nije pratila transparentnost koju ministar Ibrahimović zna često da istakne i tako, u neku ruku, opravdava devastaciju prostora.

“Koncesionar je napravio veliku štetu za koju niko do sada nije odgovarao.Institucije su takođe zakazale kada je u pitanju pomenuti slučaj pa ne čudi što se mašine još uvijek nalaze tamo gdje nebi smjele, jer je riječ o izvorištima pitke vode i vrijednim nalazištima. U slučaju da gaje nade da će vremenom građani odustati od zahtjeva poručujemo im da do toga neće doći te da ćesvoj proctor braniti ako bude potrebno i životima”, poručio je u ime mještana Tvrdišić.

Do sada je je jedino reagovala Uprava za zastitu kulturnih dobara koja je ovaj lokalitet stavila pod zaštitu i prinudila resororno ministarstvo da reaguje i stopira devastaciju do kraja arheoloskih istraživanja.

Zbog svega navedenog mještani se pitaju da li su jači privatni interesi pojedinaca od interesa mještana koji tu žive vijekovima,od ustava Crne Gore koji svima garantuje pravo na normalan život,kazao je Krsto Tvrdišić predstavnik GI „Zaštitimo Bijediće“.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA