Bečić: 13. jul je simbol otpora i slobodarskog duha našeg naroda

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić čestitao je 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

„Toliko je datuma u našoj slavnoj istoriji koje sa ponosom obilježavamo, ali 13. jul je simbol otpora i slobodarskog duha našeg naroda, to je prvi ustanak u porobljenoj Evropi koji je podstakao na masovni otpor fašizmu. Dan kada se prisjećamo dvije najvažnije stranice u knjizi naše istorije, prva je sticanje državne nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. godine, a druga paljenje jedne od prvih baklji slobode u porobljenoj Evropi i borbi protiv okupatora 1941. godine“, naveo je Bečić u čestitki.

U ovim izazovnim vremenima, kako je naveo, „naša sveta dužnost je da taj ideal slobode sačuvamo, u znak zahvalnosti našim precima koji su za taj ideal položili svoje živote, a da bi ih se mi danas sjećali u miru“.

„Moderna porodica evropskih zemalja upravo je nastala na antifašističkoj borbi naših naroda. Zato i današnje, izazove modernog društva, možemo pobijediti isključivo zajedno, ujedinjeni oko istog cilja, očuvanja mira i omogućavanja bolje zajedničke budućnosti, bez ratova, bola i patnji. Neka nam žrtva naših predaka, koji su stvarali našu državu, bude motivacija da je sebično čuvamo, da njom ne vladamo već da joj služimo i da je sebično čuvamo ali i unapređujemo za generacije kojima je ostavljamo. U to ime, još jednom svim građankama i građanima čestitam 13. jul – Dan državnosti naše zajedničke kuće i jedine otadžbine Crne Gore“, naveo je Bečić.

Foto: Demokratska Crna Gora

NIKŠIĆ PROGNOZA