„ASK ima kapacitet da pomogne unapređenje integriteta crnogorskih institucija“

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ima kapacitet, znanje i volju da pomogne crnogorskim institucijama da snaženjem preventivnih mehanizama unaprjeđuju svoj integritet, a time i povjerenje građanja u svoj rad, poručola je direktorica ASK-a Jelena Perović na međunarodnoj konferenciji „Jačanje odgovornosti: Osnaživanje napora protiv korupcije na Zapadnom Balkanu“, koja se održava u Tirani 4. i 5. marta.

Događaj, koji je okupio visoke vladine zvaničnike, predstavnike pravosudnih organa, antikorupcijskih agencija, regionalnih organizacija i civilnog društva sa područja Zapadnog Balkana, organizovali su Ministarstvo pravde Albanije i ministarka javne uprave i borbe protiv korupcije Adea Pirdeni, uz podršku međunarodne nevladine organizacije Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

Izlažući na panelu „Nacionalne strategije i iskustva u prevenciji korupcije“, direktorica Perović se osvrnula na praksu naše države u strateškom planiranju i sistemskom usklađivanju i organizovanju borbe protiv korupcije i naglasila da je integritet institucija ugaoni kamen u prevenciji korupcije.

„Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, koja je u pripremi, mora da pruži jasne smjernice u kom pravcu kao zajednica želimo da se krećemo, i konkretna rješenja kako bismo pojačali otpornost na korupciju“, kazala je tom prilikom Perović.

Pored direktorice ASK, na panelu su učestvovali i predstavnici antikorupcijskih tijela iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i sa Kosova.

Foto: ASK

NIKŠIĆ PROGNOZA