Voze pijani ili drogirani: Uhapšene hiljade vozača koji ugrožavaju živote drugih

U akcijama saobraćajne policije koja traje već izvjesno vrijeme, brojni vozači su uhapšeni  i izrečene su im visoke novčane kazne jer su vozili pijani ili drogirani.

Do sada je uhapšeno i kažnjeno nekoliko stotina neodgovornih vozača, a rekorderi su izvjesno Tivćanin sa 3,59 promila alkohola, kao i Ulcinjanin sa 3,69 promila alkohola u krvi.

Narodski rečeno, vozili su – mrtvi pijani. Tivćanin jedobio 50 dana zatvora, a Ulcinjanin 20 dana iza rešetaka i po četiri mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom.

Iako akcija traje, a mediji je revnosno prate, i većina vozača je upoznata sa kaznama, mnogima to nije prepreka da u automobil sjednu mrtvi pijani ili drogirani.

Takođe, iako se svakog vikenda uhapsi nekoliko desetina vozača, pitanje je da li su kazne dovoljne da ne bi ponovili djelo. Isto tako, izvjesno je da značajan broj njih prođe nekažnjeno, odnosno da ih nezaustavi saobraćajna policija.

Kako je jutros saopšteno, policija je u Baru uhapsila vozača M. M. kod kojeg je alkotestiranjem utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,32 g/kg.

Kako su naveli iz policije,  uhapšen je i vozač N.Ć koji je zatečen da upravlja vozilom pod uticajem psihoaktivnih supstanci.

Crnogorska policija je u prvoj polovini godine uhapsila preko 1.600 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju, informacija je s početka avgusta. Prema nezvaničnim informacijama koje je VOP dobio iz policije, nakon turističke sezone, taj broj je sigurno mnogo veći, vjerovatno oko 3.000.

Kako je tada saopšteno iz Uprave policije Crne Gore, policijski službenici u prvih šest mjeseci ove godine kontrolisali su preko 100 hiljada učesnika u saobraćaju i alkotestirali preko 80 hiljada vozača.

“Preko pet hiljada učesnika u saobraćaju je vozilo pod dejstvom alkohola. Od tih pet hiljada učesnika, koji su sankcionisani, njih 1.607 je uhapšeno”, kazao je Marko Radusinović iz Sektora policije opšte nadležnosti.

Radusinović je, na konferenciji za novinare Uprave policije i Pivare Trebjesa povodom kampanje “Kad pijem ne vozim”, rekao da i dalje ima neodgovornih učesnika u saobraćaju koji olako sjednu za volan.

“Čak imamo i ekstremne situacije da vozači upravljaju pod dejstvom alkohola sa preko dva ili tri promila alkohola u krvi”, kazao je Radusinović.

On je istakao da su za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola propisane jako visoke kazne.

“Za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji preko dva grama po kilogramu (g/kg), imamo isključivo zatvorsku kaznu koja se kreće od 15 do 60 dana”, kazao je Radusinović.

On je dodao da je za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od jedan do dva g/kg propisana novčana i zatvorska kazna.

“A novčana kazna je jako visoka za naše prilike i kreće se od 300 do hiljadu eura”, naglasio je Radusinović.

foto:ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA