Suđenje za „Kovertu“ ne zakazuju dvije godine

Viši sud u Podgorici već skoro dvije godine ne zakazuje suđenje za aferu „Koverta“, u kojoj se među optuženima za pranje para našao i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. Postupak protiv Stijepovića dva puta je obustavljan, a treći put, u septembru 2021. godine, sud je potvrdio i taj dio optužnice. Ipak, prema saznanjima „Dana“, početka suđenja još nije zakazan. Prema nezvaničnim saznanjima, razlog je nedostupnost optuženog Duška Kneževića. Stijepović se tereti za pranje novca u saizvršilaštvu.

Afera „Koverta“ pokrenuta je nakon što je biznismen Duško Knežević 2019. godine objavio snimak na na kojem se vidi Stijepović u trenutku predaje, navodno, oko 100.000 eura za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista, čiji je lider tada bio Milo Đukanović, uoči izbora 2016. godine.

Viši sud je u martu 2021. godine potvrdio optužnicu protiv Kneževića, koji se nalazi u Velikoj Britaniji, kao i protiv još pet osoba – Branislava Todorovića, Živka Šljivančanina, Tamare Krdžić, Gorana Grujovića i Tomice Kneževića, zbog istog krivičnog djela.

Stijepović je ranije kazao da protiv njega nije ponuđen nijedan dokaz za pranje novca i da je jasno da nije ni mogao učestvovati u izvršenju ovog krivičnog djela jer nije poznavao ostale okrivljene, osim Kneževića.

– Nijesam ostvario ni posredan ni neposredan kontakt sa okrivljenima. Nijedan od okrivljenih nije pomenuo moje ime. Nisam znao, niti sam mogao znati da je novac stečen kriminalnom djelatnošću. Jer nisam mogao pomisliti, a kamoli povjerovati da se u oktobru 2016. godine, ugledni biznismen Duško Knežević, za kakvog je tada važio, bavio kriminalnom djelatnošću. Moje uloge u konvertovanju dolara u eure nema i nisam znao ko će i gdje novac konvertovati – ustvrdio je Stijepović.

U rješenju kojim je obustavljen postupak protiv Stijepovića sud je naveo da je njegova odbrana prihvaćena kao istinita.

– Za sud je potpuno prihvatljiva i uvjerljiva odbrana okrivljenog Slavoljuba Stijepovića da je Duško Knežević u oktobru 2016. godine slovio za uspješnog poslovnog čovjeka i vlasnika brojnih nepokretnosti na području Crne Gore, pa se postavlja objektivno pitanje da li je Stijepović trebao i mogao znati da je Knežević novac koji mu je dao u svojoj porodičnoj kući, u iznosu od 47.500 eura, stekao kriminalnom djelatnošću –piše u jednom rješenju Višeg suda.

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) Tonino Picula nedavno je amandmanom na nacrt izvještaja o Crnoj Gori zatražio da se obezbijedi epilog slučaja „Koverta“.

Nelegalni novac stavljan u legalne tokove

Nakon podizanja optužnice iz SDT-a je pojašnjeno da je optužnica, kako protiv Duška Kneževića i njegovih pet bivših zaposlenika, tako i protiv Stijepovića zadovoljila sve formalnopravne elemente i da u ovoj fazi krivičnog postupka nije bilo razloga za njegovu obustavu.

U optužnici piše da je novac stečen kriminalnim radnjama stavljan u legalne tokove, a potom korišćen kao depozit za kredite koje su podizali članovi grupe u Atlas banci i Invest banci Montenegro.

– Novac je na kraju završavao u rukama Duška Kneževića, koji je za sebe odredio ulogu organizatora i davao uputstva članovima koji su izvršavali konverziju novca, a potom mu ga predavali – piše u optužnici.

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA