Suđenje Mujoviću i grupi: Optuženi htjeli demonstrativno da napuste suđenje, tvrde da je pritvor pretvoren u kaznu

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje grupi koja se tereti za izvršenje teških krivičnih djela gdje je prvooptuženi Radovan Mujović. Nakon što je sudija Igor Đuričković odbio da ukine pritvor za šest optuženi, svi optuženi su ustali i tražili da demonstartivno napuste sudnicu.

Nakon što su advokati iz redova odbrane sudu saopštili zahtjev za ukidanje pritvora optuženom Ivanu Tekileroviću, Mošu Paoviću, Žarku Pejakoviću, Alerksandru Tomačeviću, Davoru Avdiću i Denisu Ilijaziju, sudija je Igor Đuričković je dao pauzu od 15 minuta.

Zaim je po povrtaku u sudnicu sudsko vijeće kojim predsjedava Đuričković saopštilo da sud odbija predlog odbrane i da smatra da i dalje stoje razlozi za trajanje istražnog pritovra za navedene optužene.

Nakon toga, svi optuženi, i oni koji se brane sa slobode, su ustali i tražili da napuste ročište. 

Iz redova optuženih, u obraćanju sudu, moglo se čuti da je ovakva odluka  sramota i da je pritvor pretvoren u kaznu. Optuženi Mošo Paović je kazao da ovo nije pravda a da sud treba da dijeli pravdu. U sudnici je izjašnjen  jednoglasan stav optuženih, koji smatraju da je neukidanje pritvora i trajanje pritvora 3 ipo godine jednako kazni. Optuženi su naveli da se ovdje nalaze na osnovu „rekla-kazala“ tvrdnji.

Advokati su, u predlogu za ukidanje pritvora, kazali da sud može istima da odredi mjere nadzora koje su jednako efikasne i da tako optužene, kojima bi ukinuo pritvor, drži pod nadzorom.

Sudija Igor Đuričković je tokom današnjeg ročišta otvorio dokazni postupak. On je naveo da sud zahtjeva da se od Osnovnog državnog tužilaštva  pribavi da li je pred tim organom u toku izviđaj ili istraga protiv nekadašnjih službenika Specijalnog policijskog odeljenja, za koje su optuženi Nikola Drecun i Uroš Vučinić naveli da su od strane njih doživjeli psihičku i fizičku torturu.

Sudija je odredio i da se od Uprave zavoda za izvršenje krivičnih sankcija zatraži provjera da li je službenik policje Nikola Janičić dolazio u prostorije te ustanove tokom 2020. godine i ako jeste kojim povdoom. To kako bi se provjerili navodi optuženog Uroša Vučinića.

Takođe, sud je naveo da advokat Ivan Škljuić treba da bude saslušan u svojstvu svjedoka, kako bi se provjereili navodi odbrane Aleksandra Đurđevca.

Podsjećamo, ovom optužnicom su obuhvaćeni Radovan Mujović, Vasilije Rafailović,  Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Denis Ilijazi,  Ivan Tekilerović,  Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, Uroš Vučinić, Davor Avdić, Aleksandar Tomačević i Nemanja Zurovac.

Navodi istrage:

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom.

Prema navodima istrage za ovu grupu se vezuje i  pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017. godine, napad  na  ugostitelja Branka Rafailovića, napad na lokal  „Tani“ 2019. vlasnika Ranka Radulovića,  podmetanje požara na pet vozila Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Marka Ljubiše Kana.

Prema navodima optužnice, Mujović je sa nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu.

Ova grupa dovodi se u vezu sa kavačkim klanom. 

foto:Nenad Mandić-Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA