Sud nije prihvatio zahtjev za odlaganje kontrole optužnice, Brković zatražio izuzeće sudija

Kontrola optužnice Specijalnog tužilaštva protiv Dragana Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana i izvršnog direktora kompanije „Vektra“ Milića Popovića u podgoričkom Višem sudu odložena je na neodređeno vrijeme nakon zahtjeva za izuzeće kompletnog vanraspravnog vijeća kojim predsjedava sudija Boris Savić.

Izuzeće sudija zatražio je optuženi Dragan Brković nakon što sud nije uvažio njegov predlog da se kontrola dokaza odloži jer se na ročištu nisu pojavili njegovi advokati Borivoje i Željko Đukanović.

– Sinoć mi je advokat Đukanović saopštio da se nalazi na suđenju u Beogradu i da će pokušati da za današnje ročište obezbjedi zamjenu, što očigledno nije uspio – kazao je Dragan Brković.

Pošto je sud konstatovao da su ispunjene procesne pretpostavke za održavanje ročišta jer u fazi kontrole optužnice nije obavezno prisustvo stranaka u postupku, optuženi Brković je zatražio izuzeće kompletnog vanraspravnog vijeća.

– Vi pokušavate ovo što prije da otaljate, a odbijanjem mog predloga za odlaganje smatram da ste iskazali pristrasnost. Radi se o predmetu za koji sam smatrao da tužilaštvo neće podići optužnicu – rekao je Brković i pojasnio zašto želi da u ovoj fazi bude zastupljena stručna odbrana.

Specijalno tužilaštvo tereti Dragana Brkovića, njegove sinove Borisa i Bojana, i izvršnog direktora kompanije „Vektra“ Milića Popovića da su preduzeće HTP „Boka“ prilikom privatizacije i reorganizacije oštetili za 5.075.346,19 eura.

Oni se terete da su u periodu od septembra 2017. do decembra 2019. godine počinili produžena krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja.

Uporedo sa krivičnim postupkom, pokrenuta i finansijska istraga u ovom slučaju.

Foto: Srđan Boljević/DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA