Produžen pritvor osumnjičenima da su djevojku tjerali na prostituciju

Bjelopoljac Drago Lopušina (48) i državljanka Srbije Aleksandra Mustafić (23) iz Niša su sredinom januara ove godine doveli u Bijelo Polje djevojku iz Prokuplja uz obećanje da će raditi kao konobarica, a zatim je primorali da se bavi prostitucijom kako bi im vratila navodni dug.

Ovo se navodi u rješenju Vrhovnog suda o produženju pritvora Lopušini i Mustafić koji će, kako se navodi, trajati do 10. septembra. Lopušina i Mustafić se osnovano sumnjiče za trgovinu ljudima i posredovanje u vršenju prostitucije.

Oni su, znajući za težak život djevojke koja je djetinjstvo provela u Domu za nezbrinutu djecu i u različitim hraniteljskim porodicama, osmislili kako da je nakon što je navršila 18 godina, bez imovine i smještaja na prevaru uvedu u prostituciju.

Lažno su joj obećali posao konobarice u Crnoj Gori sa platom od 600 eura. Oni su N. R. 17. januara iz Prokuplja prevezli u Bijelo Polje gdje je počela da radi kao konobarica u lokalu u vlasništvu Lopušine.

Međutim, početak novog života za djevojku trajao je tri dana. Lopušina i Mustafić su joj saopštili da je njena karijera konobarice okončana i da se zbog otplate duga koji je nastao usljed troškova za njeni prevoz iz Prokuplja u Bijelo Polje mora baviti prostitucijom.

U dokumentu objavljenom na sajtu Vrhovnog suda se navodi da je žrtva pružala seksualne usluge i do desetorici muškaraca dnevno. Osobe koje su koristile seksualne usloge su za pola sata plaćale 50 eura, za sat 100, a za ,,iznajmljivanje“ za cijelu noć plaćali su 500 eura.

Pola od tog novca Lopušina je uzimao za sebe. Pokušaj djevojke da poslije dva dana napusti kafanu i posao prostitutke završio se vikom Lopušine koji joj je zaprijetio i podsjetio da mu duguje 400 eura za prevoz.

Djevojka je potom pokušala da pobjegne, ali je spriječena. Za kaznu Lopušina joj je oduzeo lična dokumenta i telefon. Ipak, 14. februara, ona se dokopala telefona, uspjela da pozove taksi i pobjegne iz Lopušine kafane.

Odvezla se do autobuske stanice gdje je kontrolisao policijski inspektor kome je ispričala situaciju u kojoj se našla. Policija je ubrzo upala u kafanu gdje je pronađen dokaz da je djevojka boravila u tom objektu.

Policija je pored dokumenta za jednokratnu novčanu pomoć Republike Srbije, Centra za socijalni rad, na ime djevojke pronašla pasoš na ime M. D, novčanicu od 100 eura, privremenu dozvolu za boravak u Crnoj Gori na ime A. M, sanitarnu knjižica na ime R. A. Lopušina je uhapšen tog dana dok je Mustafić uspjela da pobjegne policiji. Za njom je raspisana potjernica i 18. februara policija je uhapsila i Mustafić.

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA