Osumnjičenog za veze sa atentatorima na Zvicera ne izručuju Crnoj Gori

Crnogorski državljanin Branko Pejanović dovodi se u vezu sa klanom koji je hteo da ubije šefa „kavačkog klana“ Radoja Zvicera, kao i tužioce, sudiju i policijske funkcionere u Podgorici, piše beogradska „Politika“. Kako su naveli, Pejanović, koji je prije dva dana uhapšen u Srbiji, zasad neće biti izručen Crnoj Gori, koja je za njim raspisala međunarodnu potjernicu.

Prema pisanju ovog lista, crnogorski državljanin Branko Pejanović (37) koji se nalazi na potjernici raspisanoj po zahtjevu Crne Gore, i dvojica njegovih saučesnika R. B. (47) i B. B. (35), provešće u pritvoru narednih 30 dana. Uhapšeni su zbog sumnje da su trgovali narkoticima, 

Pejanović se na Interpolovoj potjernici nalazi zbog sumnje da je kao pripadnik organizovane kriminalne grupe učestvovao u izvršenju više različitih krivičnih dela. Povezivan je sa atentatorima na Radoja Zvicera, koji su vođu „kavačkog” kriminalnog klana pokušali da ubiju u maju 2020. godine.

Više tužilaštvo u Podgorici tereti Pejanovića da je kao pripadnik organizovane kriminalne grupe koju su osnovali Stefan Đukić i Emil Tuzović učestvovao u planiranju ubistva tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, njegovog kolege tužioca Saše Čađenovića, sudije Biljane Uskoković i visokih policijskih funkcionera.

Cilj ove kriminalne organizacije, kako je tada saopštilo nadležno tužilaštvo, bila su ubistva policijskih službenika, specijalnog tužioca i glavnog specijalnog tužioca, ali i drugih lica, i tako djeluju da se pripadnici te kriminalne organizacije oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred sudovima Crne Gore.

„Pejanović je izneo odbranu, dok su druga dvojica osumnjičenih iskoristila svoje zakonsko pravo da je ne iznose – rekao je za „Politiku” sagovornik blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, Pejanović, iako je Crna Gora za njim raspisala poternicu, za sada neće biti izručen toj zemlji. Protiv njega i ostalih osumnjičenih vodiće se istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Smederevu.

Trojica osumnjičenih uhapšena su u Kovinu, a pored trgovine narkoticima, Pejanović se tereti i za falsifikovanje isprave, s obzirom na to da je policija prilikom hapšenja kod njega pronašla falsifikovanu ličnu kartu druge države.

Policija je prilikom pretresa kuće i stana u Kovinu, u kojima je Pejanović neprijavljeno boravio, našla više od 20 kilograma marihuane, vagicu sa tragovima opojne droge, kao i oko 20.000 evra.

Foto: MUP Srbije, arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA