Odluka Vrhovnog suda vraća nadu bolje sjutra

Povodom odluke Vrhovnog suda da odbije produženje pritvora osumnjičenima u slučaju “Tunel”, reagovala je advokatica okrivljenog Nikole Milačića, Maja Turković.

Reagovanje prenosimo integralno:

“Odluka Vrhovnog suda da odbije predlog tužilaštva za produženje pritvora mom branjeniku je očekivana, pravična i hrabra. Ovaj potez Vrhovnog suda vraća nadu u bolje sjutra ali i povjerenje u pravosudne organe koje je u velikoj mjeri izgubljeno. Vrhovni sud je potvrdio tezu odbrane i dao jasne i obrazložene razloge da bez relevantnih i valjanih dokaza niko ne može biti u pritvoru. Dakle, Vrhovni sud je obrazložio da se predlog za produženje pritvora u konkretnom slučaju ne zasniva na individualizaciji osnovanosti pritvora, jer uopšte ne sadrži relevantne i dovoljne činjenice koje opravdavaju postojanje pritvorskih razloga, a što mora da sadrži, imajući u vidu da se u odlukama o produženju pritvora ne mogu samo ponavljati stalno isti razlozi i ne mogu se koristiti apstraktne formulacije u predlozima za produženje pritvora, pa ni u odlukama kojima se takvi predlozi prihvataju.

Moj branjenik u odnosu na kojeg ne postoji nijedan dokaz da je na bilo način povezan sa predmetnim događajem će se u nastavku postupka braniti sa slobode, a ukoliko bude protiv istog podignuta optužnica i sproveden sudski postupak, oslobađajuću presudu vidim kao jedini mogući epilog ovog slučaja”, navela je Turković.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA