Ne padaju glave, već milionski tovari kokaina

U godini nakon ubistva navodnog vođe ‘“škaljarskog klana“ Jovana Jovice Vukotića, koji je likvidiran 8. septembra prošle godine u Istanbulu, izgleda kao da je nastupilo zatišje u krvavom međusobnom ratu kotorskih klanova. Sukob „kavčana“ i „škaljaraca“ počeo je 2015. godine, kada je nestalo 200 kilograma kokaina u Valensiji, a tokom tog svojevrsnog rata do istrebljenja ubijeno je najmanje 70 osoba, uključujući i nedužne žrtve koje su se u pogrešno vrijeme našle na pogrešnom mjestu. Nakon ubistva Vukotića, spekulisalo se da je „škaljarski klan“ obezglavljen, ali, sudeći prema informacijama bezbjednosnih službi i organizacija koje se bave tom problematikom, uspjeli su da konsoliduju redove, a za neformalnog vođu sada slovi Igor Vukotić, brat Jovice Vukotića, koji je u bjekstvu. Jak uticaj tom klanu, navodno, obezbjeđuju i Filip Korać i Luka Bojović.

Nedavno su ranjavanja dva lica u Kotoru i na Cetinju dovođena u vezu sa mogućim nastavkom rata „kavčana“ i „škaljaraca“, ali je sve to bilo na nivou spekulacija. U svakom slučaju, od aprila 2021. godine u bjekstvu je i navodni vođa „kavčana“ Radoje Zvicer, a on je, sasvim sigurno, glavna meta rivalskog klana u planovima za osvetu zbog ubistva Jovana Vukotića.

Dok se navodne vođe kotorskih klanova na nepoznatim lokacijama skrivaju od zakona i jedni od drugih, svi su izgledi da su otvorili novi front u međusobnom ratovanju – pokušavaju da finansijski oslabe jedni druge. Najbolji način da u tome uspiju jeste da „otkucaju“ suprotnu stranu i da milionski tovari droge završe u rukama policije. Upućeni tvrde da je upravo zahvaljujući insajderskim informacijama u poslednjoj godini zaplijenjena velika količina kokaina na različitim lokacijama širom svijeta. Navodno, informacije o milionski vrijednim pošiljkama kokaina, uglavnom na pomorskim rutama, stizale su direktno iz redova kotorskih klanova.

Podsjećanja radi, u nedavnim akcijama evropskih policija oduzeto je skoro 13 tona kokaina, a svakoj od tih zaplena bilo je zajedničko to što su u direktnoj vezi sa drogom bili pripadnici balkanskog kartela.

Da će ubistava u ratu kotorskih klanova biti manje smatraju i u Globalnoj inicijativi za borbu protiv organizovanog kriminala (GI-TOC), a to objašnjavaju velikim troškovima jer je, prema njihovim informacijama, za neka ubistva u tom mafijaškom ratu plaćeno preko milion eura.

Kako su istakli, do 2020. godine izgledalo je da „kavački klan“ pobjeđuje u ratu, a bio je i bolje pozicioniran u poslu s kokainom.

– Iako je vođa „škaljarskog klana“ ubijen 2022. godine, moć se pomjerila u njihovu korist nizom hapšenja pripadnika „kavačkog klana“ 2021. i 2022. godine i izdavanjem međunarodne potjernice protiv osobe za koju se sumnja da je njihov vođa. Suđenja pripadnicima „kavačkog klana“ u Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji oslabila su njihov položaj u redovima organa za sprovođenje zakona i carine. U međuvremenu, neka lica, za koja se vjeruje da su bliski saradnici „škaljarskog klana“, kao što su Filip Korać i Luka Bojović, više nisu u pritvoru. Brat ubijenog vođe „škaljarskog klana“ Igor Vukotić nastavlja da izbjegava pravdu uprkos tome što je potjernica za njim izdata 2018. godine – saopštili su iz GI.

Teško do pomirenja

GI je u nedavno objavljenoj analizi ocijenila da je pomirenje suprotstavljenih klanova nakon sedam godina sukoba malo vjerovatno, posebno zato što su neka od ubistava počinjena pred članovima porodice.

– Pored toga, niko nije dovoljno moćan da smiri ili rasturi ove klanove. Sukob će ostati, ali broj ubistava se neće povećati zbog njihovih troškova – postoje izvještaji da ciljana plaćena ubistva rivala koštaju više od jednog miliona eura. Pored toga, neke od glavnih meta su već ubijene. Oni koji su još uvijek na slobodi ili u bjekstvu biće pažljiviji u pogledu svojih kretanja i komunikacija i uložiće više u zaštitu. Takođe, postoji rizik da će angažovane plaćene ubice biti ubijene kako bi se spriječilo njihovo potencijalno svjedočenje na sudovima – navodi se analizi.

Poslednja informacija iz Paname

Navodni vođa „kavčana“ Radoje Zvicer nestao je bez traga u aprilu 2021. godine. Poslednja informacija o njegovoj lokaciji pojavila se krajem septembra prošle godine, kada je objavljeno da je ubijen u Panami. Ta informacija je brzo demantovana. Iako ga traži više zemalja, među kojima je i Crna Gora, zbog optužbi za najteža krivična djela, on zasad uspijeva da izmakne i pravdi i plaćenim ubicama koje su, kako se sumnja, u više navrata pokušale da ga likvidiraju za račun rivalskog klana. Zvicer je pravim čudom i zahvaljujući reakciji svoje supruge izbjegao smrt u sačekuši u Kijevu 2020. godine.

Foto: AFP Profi Media

NIKŠIĆ PROGNOZA