Nadležni u Rusiji ne bi da izruče Milovića „neprijateljskoj Crnoj Gori“

Vrlo je moguće da Dražen Milović (36), rođak odbjeglog policajca Ljuba Milovića, koji je u maju uhapšen u Moskvi, neće biti izručen Crnoj Gori iako je Ministarstvo pravde naše zemlje uputilo zahtjev za ekstradiciju, piše DAN.

Sudeći po pisanju ruskih medija, ispostavilo se da Milović ima i srpsko državljanstvo, što mu može biti od velike koristi prilikom odlučivanja o ekstradiciji.

Za Milovićem je bila raspisana potjernica Interpola zbog šverca droge.

On je u martu pomenut kao rođak Ljuba Milovića, odbjeglog policajca kojeg Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore tereti za veze sa Radojem Zvicerom i „kavačkim klanom“.

„U Moskvi su službenici NCB Interpola Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije i Glavne uprave za krivične istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije lišili slobode 36-godišnjeg državljanina Crne Gore Milović Dražena. Okrivljeni je stavljen na međunarodnu potjernicu na inicijativu organa za sprovođenje zakona Crne Gore u martu 2023. godine, kao član organizovane grupe“ saopšteno je agenciji Tas iz pres-centra ruskog ministarstva policije nakon hapšenja.

Tvrde da crnogorska strana nije pružila nikakve dokaze

Milovićeva odbrana je, kako piše na sajtu ruskih advokata, na sudu navela da zločin koji je Dražen Milović navodno počinio datira iz 2019. godine.

„Optužbe iznesene u Crnoj Gori protiv Dražena Milovića istovremeno su proglašene nevažećim, a slučaj je zatvoren. Ponovo je otvoren već 2023. godine, pod jasno nategnutim izgovorima. Crnogorska strana u zahtjevu za ekstradiciju nije pružila nikakve dokaze o krivici Dražena Milovića, a protiv njega nije izrečena presuda koja je stupila na snagu. S tim u vezi, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ova izjava crnogorske strane ima grube proceduralne greške. Odbrana je zatražila od suda da se Draženu Miloviću mjera prevencije iz pritvora preinači u kućni pritvor i izrazila nadu da će se dokazati nevinost Dražena Milovića“, piše u tekstu.

Prema navodima sa zvaničnog sajta ruskih advokata, 19. juna, u Savelovskom okružnom sudu Moskve, održano je ročište za produženje ranije izrečene mjere pritvora, kako navode, državljaninu Republike Srbije Draženu Miloviću. Milovića brane član Moskovske advokatske komore, predsjednik Međunarodnog udruženja pravnika ruskog govornog područja, zaslužni pravnik Ruske Federacije, počasni radnik pravosuđa Ruske Federacije, profesor G. B. Mirzoev i član moskovske Advokatske komore advokat E.V. Bobrov.

Prethodno je 14. juna, u Moskovskom gradskom sudu, održana sjednica na kojoj je razmatrana Milovićeva žalba u krivičnom predmetu o njegovom izručenju organima Crne Gore.

„Riječ je o situaciji bez presedana da državljanin Srbije, zemlje prijateljske Ruskoj Federaciji, bude izručen zemlji koja je članica NATO-a i koja je označena kao neprijateljska (Uredba Vlade Ruske Federacije od 5.3.2022. br. 430-r)“ navodi se u tekstu na pomenutom sajtu.

Mirzoev je u govoru na sjednici suda najavio zahtjev Međunarodnog savjeta ruskih sunarodnika da se Draženu Miloviću izmijeni mjera pritvora i odbije njegovo izručenje crnogorskim vlastima.

Smatraju da pritvor treba zamijeniti humanijom mjerom

Kao garant Dražena Milovića nastupio je i Međunarodni savjet ruskih sunarodnika, koji ima poseban konsultativni status pri Ekonomskom i socijalnom savjetu Ujedinjenih nacija (ECOSOC), navodi se na pomenutom sajtu.

Povodom produženja pritvora Miloviću, tamo se navodi da, uprkos više puta izraženom stavu predsjednika Vladimira Putina, ombudsmana Tatjane Moskalkove i Vrhovnog suda Ruske Federacije o potrebi zamjene pritvora u mnogim slučajevima i, uopšte, sistema izbora preventivnih mjera humanijim, sudovi nastavljaju opaku praksu lišavanja slobode za lakša krivična djela. U stvari, kako ističu, čovjek je lišen slobode i prije nego što je proglašen krivim, čak i uz očigledne greške istrage.

Žalbena instanca je odlučila da odluku ostavi nepromijenjenu. Miloviću je pritvor produžen do 20. novembra 2023. godine. Njegova odbrana namjerava da uloži žalbu na odluku Savelovskog okružnog suda.

Sjednici suda prisustvovao je i predstavnik Ombudsmana za ljudska prava Ruske Federacije.

Ranije su Međunarodno udruženje pravnika ruskog govornog područja i Međunarodni savjet ruskih sunarodnika primili žalbu državljanke Ruske Federacije A.D. Milovič, koja je izvijestila o neosnovanom krivičnom gonjenju njenog supruga Dražena Milovića, koji je, kako se navodi, državljanin Republike Srbije, od strane organa za sprovođenje zakona Republike Crne Gore.

„Od marta 2023. Dražen Milović sa suprugom i trogodišnjim djetetom legalno boravi u Moskvi. Generalno tužilaštvo Ruske Federacije primilo je 9. maja 2023. godine zahtjev Ministarstva pravde Republike Crne Gore za izručenje D. Milovića u vezi sa rješenjem Vrhovnog suda u Podgorici od 30.3.2023.godine, po kojem je raspisana međunarodna potjernica za D. Milovićem. Iz sadržaja zahtjeva, u odnosu na Dražena Milovića, u Crnoj Gori, razmatra se krivični predmet po osnovu krivičnih djela iz čl. 1, 2, dio 6 čl. 401a, deo 1 čl. 300 Krivičnog zakonika Crne Gore (nedozvoljen promet opojnih droga na teritoriji Republike Crne Gore) „, navodi se u žalbi.

Milović je uhapšen 12. maja, a Savelovski okružni sud Moskve mu je 13. maja izrekao preventivnu mjeru u vidu pritvora. Advokat Mirzoev je istakao da sud nije imao dovoljno osnova da pritvori Milovića.

Prema riječima Milovićeve supruge, njen suprug nije počinio zločine na koje Ministarstvo pravde Crne Gore ukazuje u svom zahtjevu, optužbe su namještene, a okolnosti iz zahtjeva za ekstradiciju ne odgovaraju stvarnosti.

Izvor: DAN

Foto: Telegram

NIKŠIĆ PROGNOZA